Eozinofilinė pneumonija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo organų sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose vyksta įkvėpto ir iškvėpto oro cirkuliacija. Plaučiai yra porinis organas. Skiriamas kairysis ir dešinys plaučiai, juose vyksta dujų apykaita, t.y., į kraują iš įkvėpto oro patenka deguonis, o iš jo per plaučius šalinamas anglies dioksidas.

 

Ligos aprašymas
Eozinofilinė pneumonija – tai liga, kurios metu plaučiuose kaupiasi tam tikros baltojo kraujo (leukocitų) ląstelės, vadinamos eozinofilais. Susirgimo metu plaučių alveolių sienelės storėja, tam tikrose vietose plaučiai gali „randėti“ (vystosi fibrozė). Taigi sutrinka alveolių funkcija, blogiau pasisavinamas deguonis.
Susirgimas pasitaiko retai. Šia liga gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės, tačiau didžiausias sergamumas yra penktame gyvenimo dešimtmetyje.

 

Ligos priežastis
Eozinofilinę pneumoniją gali sukelti:
Parazitinė infekcija (echinokokai, askaridės, kaspiniuočiai)
Vaistai (nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, nitrofurantoinas, ampicilinas)
Narkotinių medžiagų vartojimas (heroinas, kokainas) ar pirmieji rūkymo epizodai
Labai dažnai šios ligos priežastis lieka nežinoma (dirgikliai, sukėlę organizmo imuninį atsaką, lieka nenustatyti).

 

Simptomai
Dažniausiai pasitaikantys eozinofilinės pneumonijos klinikiniai simptomai:
Kosulys,
Karščiavimas,
Stiprėjantis dusulys,
Padidėjęs prakaitavimas (dažniausiai naktimis).
Liga gali turėti ūminę ir lėtinę eigą.

 

Diagnostika
Atliekamas kraujo tyrimas (nustatoma leukocitų ir eozinofilų koncentracijos padidėjimas), krūtinės ląstos rentgenograma (gali būti aptikti infiltratai), taip pat nustatomi pakitimai atlikus bronchoskopiją ir ištyrus plaučių funkciją.

 

Gydymas
Ši liga gydoma gliukokortikosteroidais. Vaistų vartojimo trukmė keli mėnesiai (lėtinės eigos eozinofilinės pneumonijos gydymas gali užtrukti ir iki metų ar kelių). Dažniausiai tinkamai juos vartojant būklė pagerėja ir žmogus pasveiksta.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
deguonis
ligos
plaučiai
simptomai
vaistai

Rašyti komentarą