Enteropatinis artritas

Ligos aprašymas
Dietos
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai sąnarių uždegimas, susiję su uždegiminėmis žarnyno ligomis. Pagrindinis veiksnys jam išsivystyti yra virškinamojo trakto infekcija, esant genetinei predispozicijai. Tai sukelia lokalią infekciją gleivinėje, antikūnų gamybą, padidėjusį žarnyno pralaidumą, svetimų medžiagų įsiurbimą ir susiformavusių imuninių kompleksų, antikūnų patekimą į sąnarius, kur sąlygoja uždegimą.

Krono liga ir opinis kolitas – dvi pagrindinės uždegiminės žarnyno ligos, kuriomis sergant dėl prastos žarnyno apsauginės funkcijos pasireiškia enteropatinis artritas. Jis vystosi ne visiems, o apie 2-20% sergančiųjų.

 

Simptomai

Pasireiškia nesimetrinis vieno ar kelių sąnarių uždegimas, dažniau kojų sąnarių – kelių, čiurnų, padinių pirštų. Pečių pažeidimas būdingesnis, esant opiniam kolitui.

Sergantiems uždegimine žarnyno liga išskiriamos dvi artrito formos:

a) pirmo tipo oligoartritas, kai pažeidžiami mažiau nei 5 sąnariai. Prasideda ūmiai, pasveikstama per 6 savaites.

b) antro tipo poliartritas, kai pažeisti daugiau nei 5 sąnariai. Jo eiga dažniau lėtinė.

Stuburo ir dubens pažeidimas pasireiškia 10-20% atvejų. Kiek rečiau nukenčia akys – vystosi akių uždegimas (akys ašaroja, bijo šviesos, parausta). Kartais atsiranda įvairių odos bėrimų.

 

Diagnostika

Svarbi anamnezė –  jau esanti opinio kolito ar Chron‘o liga, pažeistų sąnarių lokalizacija, bėrimai ir kt. sąnarių rentgenogramos, magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos tyrimai atliekami, norint tiksliau įvertinti pažeidimus. Yra tam tikri tyrimai, kurie parodo genetinę ligos predispoziciją, galimą eigą, prognozę – ŽLA B27. Papildomi tyrimai atliekami, norint atmesti kitas ligas.

 

Gydymas

Gydymas remiasi taisykle, kad kas gerai žarnynui, tai padeda ir sąnariams. Efektingai veikia sulfasalazinas, azatioprinas, metotreksatas, steroidiniai hormonai. Biologinė terapija infliksimabu, adalimumabu duoda žarnyno bei sąnarių ilgą simptomų remisiją.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
pažeidimas
sąnariai

Rašyti komentarą