Enterobiozė (spalinių infekcija)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai helmintozė, parazitinių kirmėlių sukelta liga, kuriai būdingas išangės, tarpvietės stiprus niežulys, virškinimo sistemos pažeidimo simptomai.

 

Sukėlėjas

Enterobiozę sukelia kontaktinis helmintas – Enterobius vermicalis (spalinė), parazituojantis žmogaus apatinės plonosios žarnos ir viršutinės storosios žarnos spindyje. Apvaisintų patelių gimdoje subręsta 5-17 tūkstančių kiaušinių, ir kai jos nesugeba tvirtintis prie žarnos gleivinės, dėl žarnyno judesių šliaužia žarna žemyn. Dalis jų pasišalina su išmatomis, o kitos deda kiaušinius išeinamosios angos raukšlėse naktinio miego metu. Žmogaus kūno paviršiuje invazinės lervos subręsta per 6 val. ir, patekusios į burną, gali pradėti naują ciklą. Kiaušiniai aplinkoje (patalynėje, ant žaislų, vonioje, tualete) išsilaiko 1-3 savaites.

 

Paplitimas

Enterobiozė paplitusi prastos higieninės kultūros šalyse ir uždaruose vaikų, psichinių ligonių kolektyvuose. Didžiausias sergamumas yra tarp 5-10m. vaikų. Infekcijos šaltinis – užsikrėtę žmonės, ypač besimptomiai spalinių nešiotojai. Užsikrečiama per burną praryjus subrendusių kiaušinių. Užkratas perduodamas per nešvarias rankas, spalinių kiaušiniais užterštus rankšluosčius, patalynę, žaislus, maistą.

 

Simptomai

Susergama praėjus 2-4 savaitėms nuo spalinių invazijos. Po užsikrėtimo pirmąsias savaites pasitaiko pilvo skausmų, dažnesnis tuštinimasis, šleikštulys, vėmimas. Labai enterobiozei būdingas požymis – naktinis išangės srities niežėjimas ir pertraukiamas miegas. Būna bendrieji simptomai: nuovargis, silpnumas, jautrumas, nervingumas, nemiga, nevirškinimas, naktinis šlapimo nelaikymas ir griežimas dantimis. Dažnai spalinės mergaitėms sukelia išorinių lytinių organų ir makšties uždegimą – vulvovaginitą. Labai retai kirmėlių invazija pasireiškia kiaušintakių uždegimu, apendicitu.

 

Diagnostika

Spalinių galima pamatyti tuštinantis, aptikti raukšlėse apie išangę, baltiniuose. Bet diagnozės pagrindimui būtinas laboratorinis patvirtinimas tiriant išangės srities raukšlių nuograndas mikroskopu. Tiriamoji medžiaga imama vatos tamponėliu ar lipnia plėvele anksti ryte prieš vonią ir tuštinimąsi.

 

Gydymas

Būtina vengti pakartotinio užsikrėtimo ir ypač ryte tinkamai su muilu apsiplauti sėdmenis ir išangę. Pirmo pasirinkimo antihelmintinis vaistas yra mebendazolis, jo alternatyva – albendazolis ir pirantelio pamoatas. Visi preparatai vartojami vienkartinėmis dozėmis, ją pakartojant po 2 savaičių. Kartu gydomi ir kontaktiniai asmenys.

 

Profilaktika

Būtina visus sergančiojo šeimos ar kolektyvo narius išmokyti laikytis higienos: plauti rankas prieš valgį ir pasituštinus, lyginti patalynę ir naktinius rūbus. Sergantieji turi kiekvieną rytą apsiprausti su muilu tarpvietę, išangę, lyties organus, kruopščiai išvalyti panages, trumpai kirpti nagus, miegoti su kelnaitėmis. Kūno ir lovos skalbinius, rankšluosčius skalbti karštu vandeniu. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
būtina
enterobiozė
simptomai

Rašyti komentarą