Endometriozė

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai liga, kuriai būdinga gimdos gleivinės (jos funkcionuojančios dalies, kuri normaliai kiekvienų mėnesinių metu yra pašalinama) išplitimas už gimdos ribų, kuri patologiškai vešėdama, sąlygoja sąaugų susiformavimą ir todėl pakinta normali dubens struktūra bei atsiranda būdingi simptomai. Endometras aptinkamas pačioje gimdoje, šlapimo pūslėje ar šlapimtakiuose, kiaušidėse, tiesiojoje žarnoje, labai retai net plaučiuose. Endometrioze suserga apie 10% mėnesines turinčių moterų. 25-35% nevaisingų moterų nustatoma endometriozė. Priežastis ligos vystymuisi nėra aiški, bet manoma, kad genetika atlieka svarbų vaidmenį. Jei mama sirgo endometrioze, dukrai rizika ja susirgti padidėja 7 kartus. Taip pat rizikos veiksniais yra laikomi stresas, lytiniai santykiai ar fizinis krūvis mėnesinių metu.

 

Simptomai

Apie 20% moterų nepajunta jokių simptomų. Jei jie yra, tai pasireiškimas priklauso nuo pažeidimo vietos. Pagrinde būna dismenorėja (sutrikęs mėnesinių ciklas su skausmingomis mėnesinėmis, pilvo apačios maudimu), skausmingi lytiniai santykiai, gausus kraujavimas mėnesinių metu su ilgu tepimu iki jų ir joms praėjus, pilvo apimties padidėjimas. Taip pat būdingas nevaisingumas, padidėjęs dirglumas, nuovargis, sumažėjęs darbingumas, bloga nuotaika. Kartais – virškinimo sutrikimas, kraujavimas iš tiesiosios žarnos.

 

Diagnostika

Diagnostika remiasi klinikiniais simptomais, ginekologiniu ištyrimu – atliekama gimdos, gimdos kaklelio apžiūra (kolposkopija), ultragarsinis tyrimas, jei reikia ir kompiuterinė tomografija ar magnetinio rezonanso tyrimas. Įprastai atliekama histeroskopija – endoskopu, kuris pro gimdos kaklelį įkišamas į gimdą atliekama gimdos apžiūra (vaizdą gydytojas mato monitoriuje), ir paimamas gabalėlis medžiagos ištyrimui (biopsija). Be to, atliekama ir CA-125 – kiaušidžių vėžio žymens koncentracija kraujyje.

 

Gydymas

Skiriami vaistai nuo skausmo, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo bei plečiantys kraujagagysle (pentoxifilinas). Taip pat parenkami hormonai, atsižvelgiant, ar moteris norės pastoti, ar ne. Dažnai taikomas chirurginis gydymas – pašalinami endometriozės židiniai, arba paliekama kiaušidžių funkcija, tik panaikinama reprodukcinė funkcija (nelieka mėnesinių), dar kitu atveju pašalinama gimda ir kiaušidės.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
endometrioze
kraujavimas

Rašyti komentarą