Enchondroma

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai gerybinis subrendusio kremzlinio audinio  nežinomos etiologijos navikas, lokalizuojantis kaulo centre. Enchondroma pasitaiko vidutinio amžiaus ir vyresniems žmonėms, vyrams dažniau nei moterims. Naviko „mėgstami“ kaulai – plaštakos vamzdiniai kaulai, šlaunikaulis, žastikaulis.

 

Simptomai

Simptomai skurdūs. Gali pasireikšti lokaliu kaulo apimties padidėjimu, skausmingumu. Neretai liga diagnozuojama, kai dėl spartaus naviko augimo kaulo žievinis sluoksnis suplonėja ir įvyksta spontaninis ar dėl nedidelės traumos kaulo lūžis. Kai navikas auga stambiuose kauluose, navikas nekelia jokių simptomų ir jis aptinkamas atsitiktinai, padarius rentgenologinį tyrimą.

 

Diagnostika

Atlikus rentgenogramą, nustatomos aiškiomis ribomis pirštakaulių ar delnakaulių tirpimo dariniai, kurių viduje ryškūs sklerozuoti darinukai, pažeisto kaulo ribos išsiplėtusios, smulkiuosiuose kauluose žievinis sluoksnis suplonėjęs (stambiuosiuose tai ne taip greitai įvyksta). Diagnozei patvirtinti būtinas biopsinės medžiagos histologinis ištyrimas.

 

Gydymas

Efektyviausias gydymas – chirurginiu būdu atliekamas židinio kuretažas (išgramdymas, pašalinimas). Jei dėl naviko įvyksta patologinis kaulo lužis, naviko ertmė yra kiuretuojama, o susidariusi po to ertmė užpildoma autologiniu spongioziniu kaulu, lūžgaliai sintezuojami (atliekama osteosintezė). Ligos recidyvai labai reti, naviko prognozė gera.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
enchondroma
navikas
simptomai

Komentarai

2019-07-07 | Marina
Atlikus rentgenograma,pirstakaulyje stebimi pokyciai panasus i besiformuojancia enchondroma. Ar tureciau susirupinti?
2017-05-10 | Jurgita
Laba diena echondroma operacija kai daro narkoze pilna ar daline? Kaip atliekama? Ar ilgai uztrunka?

Rašyti komentarą