Dvylikapirštės žarnos obstrukcija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Dvylikapirštės žarnos obstrukcija – tai dalinis ar visiškas pradinės žarnyno dalies (plonosios žarnos) nepraeinamumas. Dvylikapirštė žarna – tai virškinimo sistemos organas, į kurį maistas patenka iš skrandžio. Šioje žarnyno dalyje vyksta maistinių medžiagų skaidymas ir pasisavinimas. 

 

Ligos priežastis

Suaugusiems žmonėms dvylikapirštės žarnos obstrukcija dažniausiai atsiranda dėl įvairių uždegiminių procesų, po kurių susiformuoja randinis audinys, taip pat dėl  įvairių kitų ligų, kurios sukelia anatominius pakitimus, sąlygojančius žarnyno nepraeinamumą. Naujagimiams plonosios žarnos nepraeinamumas dažniausiai atsiranda dėl vystymosi sutrikimų (dvylikapirštės žarnos atrezijos).

 

Simptomai

Vienas pagrindinių plonosios žarnos nepraeinamumo požymių – skausmas. Jis jaučiamas šiek tiek aukščiau bambos, praeinantis ir vėl sustiprėjantis. Taip pat kartais gali pasitaikyti pykinimas ar net vėmimas.

 

Diagnostika

Ligos nustatymui atliekami įvairūs instrumentiniai tyrimai: apžvalginė pilvo organų rentgenograma, fibrogastroduodenoskopija, kurios metu apžiūrimas virškinamasis traktas.

 

Gydymas

Dvylikapirštės žarnos obstrukcija gali būti gydoma pasitelkiant fibrogastroduodenoskopiją, kartais operacinio gydymo būdu. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos

Rašyti komentarą