Disekuojantis osteochondritas (Morbus Konig)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai lokali aseptinė (bemikrobė) spontaninė subchondrinio (po kremzle esančio) kaulo nekrozė (žūtis). Ligos priežastis neaiški. Sutrinka subchondrinio kaulo mityba dėl kraujotakos nepakankamumo, įvyksta kaulo nekrozė ir kaulas disekuojasi (atskyla gabalėlis kaulo), toks disekatas migruoja ir gali patekti į sąnario ertmę, tada jis vadinamas sąnarine pele.

 

Simptomai

Simptomai neišreikšti. Sąnario judesiai pilnos amplitudės, o kai atsidalina disekatas – susidaro blokas, sąnario negalima vienaip ar kitaip judinti, atsiranda skausmas. Kartasi galima apčiuopti sąnarinius kūnus.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama sunkiai dėl neišreikštos simptomatikos. Atsižvelgiama į anamnezę, klinikinius simptomus, atliktus laboratorinius kraujo tyrimus 9siekiant diferencijuoti nuo kitų ligų), rentgenologinius duomenis – pastebimas žirnio dydžio disekatas šlaunikaulio vidinio gumburo šoniniame paviršiuje su ribojančia sklerozės zona, kartais pasitaiko laisvų kūnų šešėlis.

 

Gydymas

Gydymas yra konservatyvus bei chirurginis. Chirurginiu būdu įkalamas vinukas, jei disekatas nejudantis. Jeigu susidariusi sąnarinė pelė, ji šalinama tuo atveju, kai sukelia simptomus. Kitose šalyse atliekama mozaikinė kremzlės plastika, kai iš mažiau reikšmingų sąnario vietų paimama kremzlinio audinio ir lipdomi ten, kur jo trūksta. Latviai ir estai kiek modifikavo techniką – jie paima  kamienines kremzlė ląsteles ir augina ant tinklelio, paskui replantuojama į reikiamą vietą. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
nekrozė
simptomai

Rašyti komentarą