Diafragmos išvarža

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Anatomija ir funkcijos

Diafragma – tai kupolo formos raumuo, skiriantis krūtinės ląsta ir pilvo ertmę. Šis raumuo labai svarbus kvėpavimui. Susitraukdamas jis nusileidžia žemyn, tuomet padidėja vidinis krūtinės ląstos aukštis ir sumažėja joje esantis slėgis – žmogus gali įkvėpti. Iškvėpimo metu vyksta atvirkštinis procesas – diafragma kyla į viršų. Šis raumuo taip pat labai svarbus kosint, čiaudint, vemiant. Diafragmą perveria keletas anatominių struktūrų, besitęsiančių iš krūtinės ląstos į pilvo ertmę – tai aorta, tuščioji vena, stemplė.

 

Ligos aprašymas

Diafragmos išvarža – tai tam tikrų pilvo anatominių struktūrų patekimas į krūtinės ląstą pro diafragmoje esančias angas. Šios išvaržos gali būti įgimtos (aptinkama 1 iš maždaug 5 000 naujagimių) ar įgytos. Įgytos išvaržos klasifikuojamos įvairiai, jos gali būti netrauminės ir trauminės kilmės. Netrauminės išvaržos dažniausiai atsiranda pilvo organo daliai patekus į krūtinės ląstą pro natūralias diafragmos angas. Viena dažniausių – paraezofaginė, jos metu dalis skrandžio patenka į krūtinės ląstą pro angą, per kurią praeina stemplė. Trauminės išvaržos metu susiformuoja nauji diafragmos defektai, į krūtinės ląstą gali patekti kepenys, storoji žarna ir kitos struktūros.

 

Simptomai

Nedidelės išvaržos gali neturėti simptomatikos. Į krūtinės ląstą patekus didelei organo daliai, pasireiškia įvairūs virškinamojo trakto sutrikimai:

Pilvo pūtimas,
Pilvos skausmas,
Raugėjimas,
Pasunkėjęs maisto rijimas.

Trauminių išvaržų atveju pilvo organai gali spausti krūtinės ląstos kraujotaką ir dėl to sutrinka širdies veikla, normali kraujotaka. Gali prireikti skubios medicininės pagalbos.

 

Diagnostika

Išvaržos gali būti nustatytos krūtinės ląstos rentgeninio tyrimo metu. Dažnai jo metu naudojama kontrastinė medžiaga. Gali būti atlikta endoskopinė virškinimo organų apžiūra. Taip pat atliekama kompiuterinė tomografija ar magnetinio rezonanso tyrimas (pvz., po traumų).

 

Gydymas

Neretai skiriami vaistai, mažinantys skrandžio rūgštingumą (skrandžio išvaržos metu). Tinkamiausias gydymas – išvaržos pašalinimas. Tai atliekama chirurginės operacijos metu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
stemplė

Komentarai

2023-01-10 | Rita
Sveiki.Skrandi žiūrėjo skrandyje putuotas drumstas sekretas , prievartis atviras , yra hiatalinė išvarža.ir duodenitas.ar čia labai blogai ? ar pagydoma ? Gydytoja paskirė tik Omeprozoli daugiau nieko.
2016-09-24 | Vytas
Norejau suzinot kaip gyvena zmones po skrandzio diafragmos opercijos jei suformavus voleli maistas didesnes frakcijos nebegali petekt i skrandi.Be to kaip po opeciju ar uzgyja erozijos stemplej jei ju neimanoma uzgydyt su vaistais.Mano skrandyje be kita ko rastas nepiktybinis polypas,kuri manyciau taip pat reiktu stebet endoskopiniu tyrimu budu.Ar po operacijos tai bus imanoma atlikt.Dekui

Rašyti komentarą