Diabetinė retinopatija

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, išsivysčiusi akių patologija dėl sutrikusios kraujo cirkuliacijos akyje, to pasekoje sukeltos kapiliarų (smulkiausių kraujagyslių) deformacijos ir iš kapiliarų išsiskyrusių medžiagų sukeltos anoksemijos (deguonies trūkumo). Apie 85% sergančių cukralige diagnozuota retinopatija. Iš jų apie 5% apanka.

 

Simptomatika

Rizikos veiksniai diabetinei retinopatijai atsirasti:

a) sirgimo cukriniu diabetu trukmė;

b) amžius – kuo jaunesnis, tuo tikimybė didesnė;

c) cukrinio diabeto gydymo efektyvumas – nepakankamai koregavus gliukozės koncentraciją kraujyje, retinopatijos tikimybė didėja;

d) nėštumas;

e) anemija (mažakraujystė);

f) aukštas arterinis kraujospūdis (hipertenzija);

g) inkstų ligos.

Retinopatija paprastai pradžioje būna besimptomė, aptinkama tik apžiūrint oftalmologui specialiu prietaisu – oftalmoskopu. Tokiu atveju būtina koreguoti gliukozės padidėjimą kraujyje, arterinį kraujo spaudimą, inkstų ligas, anemiją, kad tai akims nekeltų patologijos progresijos.

Pakitus akių kraujagyslėms, atliekamos lazeriu jų koaguliacija. Kai akys pakenkiamos stipriai, susidaro hemoftalmas (kraujas stiklakūnyje – želatinos konsistencijos audinyje, esančiame už akies lęšiuko ir užimančio 4/5 akies obuolio tūrio). Pagrindinis sergančiųjų nusiskundimas būna suprastėjusi rega, šviesos baimė, greitas akių pavargimas.

Taip pat dažnai pasitaiko tinklainės atšoka (šis audinys dengia vidinį akies obuolio paviršių ir perduoda vaizdinę informaciją regimajam nervui), glaukoma, katarakta.

 

Diagnostika ir gydymas

Oftalmologų akių patikrinimas oftalmoskopu suteikia visą informaciją apie akių pakenkimo laipsnį. Iš kraujo tyrimų, klinikinių simptomų galima spręsti, ar tai jau jau sukelia akių pažeidimą. Svarbu koreguoti padidėjusį kraujospūdį, gliukozės kiekį. Prireikus atliekamas lazerinis gydymas, vitrektomija – stiklakūnio dalies ar jo viso stiklakūnio pašalinimas, po kurios laikinai rega pagerėja.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą