Desmoplastinė fibroma

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai retas gerybinis kaulų navikas, susidedantis iš plonų banguotų fibroblastų, neturintis matricos ir produkuojantis kolageną. Šis navikas agresyviai auga, galintis stipriai pažeisti kaulą ir aplinkinius audinius, tačiau niekada nemetastazuoja. Serga dažniausiai jauno amžiaus asmenys, vyrai ir moterys vienodai dažnai. Navikas gali pažeisti bet kurį kaulą, bet būdingiausia lokalizacija – apatinis žandikaulis. Taip pat pasitaiko šlaunikaulyje ar dubens kauluose.

 

Simptomai

Ilgą laiką jokių simptomų nepajuntama. Esant pažengusiai ligai, kai navikinis procesas apima didesnę kaulo dalį, pajuntamas lokalus skausmas, pastebimas kaulo apimties padidėjimas, deformacija, funkcijos sutrikimas. Kartais dėl kaulo pažeidimo įvyksta kaulo patologinis lūžis (12%).

 

Diagnostika

Atliekama rentgenograma, kurioje matomi kaulo tirpimo židiniai, jų  Šie židiniai gali pažeisti kaulo žievinį sliuoksnį ir apimti apie kaulą esančius minkštuosius audinius. Detalesnės informacijos gaunama, atlikus kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimus. Galutinė diagnozė remiasi biopsinės medžiagos histologiniu tyrimu.

 

Gydymas

Geriausias gydymas – radikali naviko rezekcija. Kiuretažas (išgrandymas) ne toks efektyvus, po jo neretai pasitaiko naviko recidyvų.

Prognozė gera pašalinus naviką. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
navikas

Rašyti komentarą