Dempingo sindromas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Dempingo sindromas – tai būklė, dažniausiai atsirandanti po dalinio ar visiško skrandžio pašalinimo operacijos. Kartais šis sindromas išsivysto ir po skrandžio mažinimo operacijos siekiant numesti svorį. Dempingo sindromas dar kartais vadinamas greitu skrandžio išsituštinimu, t.y. suvalgytas maistas per greitai patenka į plonąjį žarnyną.

Dempingo sindromas pasireiškia maždaug 30-50% asmenų, kuriems buvo atlikta chirurginė skrandžio ar jo dalies šalinimo operacija. Keletui procentų susirgimo simptomai būna kraštutinai sunkūs.

 

Ligos priežastis

Dempingo sindromui būdingi simptomai atsiranda dėl to, jog pašalinus dalį ar visą skrandį, maistas iš skrandžio labai greitai patenka į plonąjį žarnyną (neužsilaiko skrandyje). Į žarnyną patenka blogai apvirškintos maisto medžiagos bei skrandžio sultys.

 

Simptomai

Dempingo sindromui būdingi simptomai atsiranda praėjus 15-30 min. po valgio. Susirgimui būdinga:

Pykinimas, vėmimas;
Viduriavimas;
Nemalonūs pojūčiai pilve;
Silpnumas, prakaitavimas;
Širdies plakimas.

 

Diagnostika

Dažniausiai Dempingo sindromo nustatymui pakanka išsiaiškinti žmogaus medicininę anamnezę (buvusią operaciją), varginančius simptomus. Kartais gali būti nustatomas gliukozės kiekis kraujyje pavalgius. Retais atvejais atliekamas testas, kurio metu į maistą pridedama radioaktyvios medžiagos ir stebima, kaip greitai ji pasišalina iš skrandžio. Taip nustatoma, kiek laiko maistas būna skrandyje.

 

Gydymas

Iš pradžių Dempingo sindromo gydymui siūlomos konservatyvios priemonės, t.y. mitybos įpročių koregavimas. Patariama valgyti mažesnėmis porcijomis, maždaug 6 kartus per dieną. Derėtų atsisakyti skysčių vartojimo valgymo metu ir kurį laiką po maisto vartojimo. Siūloma vartoti maisto produktus, turinčius mažai cukraus, daugiau baltymų. Pavalgius derėtų pagulėti (taip lėčiau vyksta virškinimas). Jei šios priemonės nepadeda, gali būti skiriami medikamentai, lėtinantys angliavandenių pasisavinimą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
maistas
sindromas

Rašyti komentarą