Cistinė echinokokozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai reta parazitinė liga, pažeidžianti įvairius organus, dažniausiai kepenis.

 

Sukėlėjas

Sukėlėjas yra kaspinuotis Echinococcus granulosus, priklausantis plokščiosioms kirmėlėms. Tai 3-6 mm ilgio parazitas, sudarytas iš galvutės, kaklelio ir kūno. Kaspinuotis maitinasi viso kūno paviršiumi, naudodamas žarnoje esantį maistą. Parazito kūną sudarantys galiniai nareliai nutrūksta ir su išmatomis išeina į aplinką, sutrūkus nareliui kiaušiniai išplinta aplinkoje.

 

Paplitimas

Žmogus užsikrečia tiesioginio ir netiesioginio kontakto su užsikrėtusiu šunimi metu, prarydamas šio kirmino kiaušinėlių, išsiskiriančių su šuns išmatomis. Kaspinuočio užuomazgos prasiskverbia į žarnos kraujagysles ir kraujo srovės nunešamos į vidaus organus. Formuojasi echinokoko lervos – cistos. Dažniausiai pažeidžiamos kepenys, rečiau plaučiai, smegenys, blužnis, pilvo ertmė, raumenys, smegenys, inkstai, kaulai, širdis. Didžiausias sergamumas tarp 5-10m. vaikų ir 20-40 m. suaugusiųjų.

 

Simptomai

Po ilgo laiko nuo užsikrėtimo parazitu auganti gyvybinga cista sukelia įvairių klinikinių simptomų. Jie labai įvairūs ir priklauso nuo pažeisto organo, cistos dydžio ir vietos tame organe, plyšusios cistos sukeltų komplikacijų. Pradinėje stadijoje nebūna jokių klinikinių invazijos požymių. Vėliau, kai pažeidžiamos kepenys, atsiranda pilvo skausmas, šleikštulys. Čiuopiamos padidėjusios, gruoblėtos kepenys. Kartais išsivysto mechaninė gelta, portinė hipertenzija, karščiavimas. Trūkus cistai, galima alerginė reakcija su dilgėliniu bėrimu, eozinofilija.

 

Diagnostika

Cistinės echinokokozės diagnozė nustatoma remiantis klinikiniais, epidemiologiniais duomenimis, įprastiniais laboratoriniais tyrimais, imunodiagnostiniais metodais, kompiuterine tomografija ir magnetinio rezonanso tomografija, morfologiniais – mikroskopiniais cistos turinio ir sienelės radiniais.

 

Gydymas

Echinokokinių cistų gydymas yra kompleksinis. Visų pirma chirurginis – didelės simptominės cistos pašalinimas arba perkutaninė aspiracinė injekcinė reapsiracija su protoskelicidiniais tirpalais, pažeisto organo dalies pašalinimas, kepenų persodinimas. Jei cista yra chirurgiškai neprieinamoje vietoje, jei ligoniai neoperuotini ir yra dauginių organų pažeidimų, pasirenkamas chemoterapinis gydymas albendazoliu arba mebendazolis. Pastarieji skiriami prieš operaciją, kad „susiraukšlėjusi“ cista būtų lengviau pašalinta, taip pat pooperaciniu laikotarpiu. Albendazolis yra pirmiausia pasirenkamas vaistas. Jo alternatyva – mebendazolis turi būi vartojamas su riebiu maistu. Nepageidaujami vaistų sukelti reiškiniai: pakitęs kepenų fermentų aktyvumas, baltymas šlapime, laikinas plaukų slinkimas, sumažėjęs kraujo baltųjų ląstelių skaičius, mieguistumas, galvos svaigimas.

 

Profilaktika

Svarbu ugdyti vaikų higienos įgūdžius, šviesti visuomenę, vengti kontakto su šunų išmatomis. Skirti antihelmentinį gydymą šunims. Neleisti šunims ėsti echinokokais užkrėstos skerdienos. Miško, sodo uogas valgyti tik gerai nuplautas. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
cista
cistos
kaspinuotis
kepenys
mebendazolis
smegenys
šunims

Rašyti komentarą