Cerebrinis paralyžius

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai judesio ar padėties sutrikimas, atsiradęs dėl nesubrendusių galvos smegenų defekto ar pažeidimo (raidos sutrikimas). Skaitoma, kad šis sindromas aprėpia daug sindromų, jam esant būna įvairių sutrikimų.

Cerebrinis paralyžius yra dažniausias neurologinės kilmės vaikų raidos sutrikimas. Jis išsivysto 2-3 metų amžiaus vaikams (iki 7m.). Ligos priežastimis yra laikomos infekcijos nėštumo laikotarpiu, gimdymo traumos, asfiksijos (deguonies stoka ar visiškas jo nebuvimas dėl kvėpavimo ar nervų sistemos pažeidimo), galvos traumos.

Cerebrinis paralyžius yra skirstoma į 3 tipus:

a) Spastinis. Vyrauja padidėjęs raumenų tonusas – spazmiškumas ir raumenų silpnumas. Būdinga nenormali kūno padėtis, judesiai (abipusiai arba vienpusiai);

b) Ataksinis. Būdinga nenormali kūno padėtis, nėra raumenų veiklos koordinacijos;

c) Diskinezinis. Būdinga nenormali kūno padėtis, nevalingi pasikartojantys stereotipiniai judesiai, pvz., voko/nosies trūkčiojimas, mirksėjimas, pečių traukymas.

Spastinis vienpusis cerebrinis paralyžius pasitaiko dažniausiai ir būdingesnis berniukams. Ranka pakenkiama dažniau nei koja, dešinioji pusė dažniau nei kairioji.

Cerebriniam paralyžiui būdingi stuburo iškrypimai, sąnarių pažeidimai – kontraktūros sumažina judesių amplitudę per sąnarį. Vaikų intelektas sutrinka.

 

Diagnostika

Ligą reikia įtarti, kai vaikų motorinė (judėjimo) raida būna sulėtėjusi, jie vėliau pradeda sėdėti, šliaužioja sveikąja puse, prisitraukdami nesveikąją. Jei vaikai iki 3m. nepradeda vaikščioti, to priežastimi laikomas ne tik judesių sutrikimas, bet ir psichikos pažeidimas.

Cerebriniam paralyžiui diagnozuoti nėra jokio specifinio tyrimo ar testo. Ji diagnozuojama, atmetus kitas ligas ir surinkus išsamų ligos ir gyvenimo aprašymą.

 

Gydymas

Gydymo nėra. Šiuo atveju svarbus komandinis gydytojų bei kitų specialistų darbas, kuomet kiekvienam sergančiajam individualiai sudaromas gydymo – abilitacijos planas. Šio plano tikslas – gyvenimui visuomenėje reikalingų elgesio įgūdžių, nuostatų bei vertybių išmokinimas. Taip pat taikoma simptomų korekcija medikamentais, chirurginiu būdu, reabilitacija ir kt. Pakartotinis vaiko būklės vertinimas atliekamas kas 3-6 mėnesiai.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
paralyžiui
traumos

Rašyti komentarą