Bulimija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai valgymo sutrikimas, kuriam būdingas nenumaldomas noras valgyti (vilko apetitas), persivalgymo epizodai, po kurių lydi kompensacinis elgesys – vėmimas, laisvinamųjų, diuretikų vartojimas, intensyvus sportas, badavimas, griežta dieta, taip pat sotumo jausmo sutrikimas, perdėtas susirūpinimas dėl kūno svorio. Dažniau serga jaunos mergaitės, bet gali pasitaikyti ir berniukams, liga gali pasireikšti ir vidutinio amžiaus asmenims (35-40 metų). Neretai kartu su valgymo sutrikimu būna ir nuotaikos, asmenybės sutrikimas, piktnaudžiavimas alkoholiu, psichotropinėmis medžiagomis.

 

Simptomai

Būdingi persivalgymo epizodai, kuomet suvalgomi neįtikėtini kiekiai maisto per trumpą laiką, po to seka maisto išvėmimas, kompensacija vartojant diuretikus, laisvinamuosius, bado dieta, intensyvus sportas. Būdinga liguista baimė sustorėti, tačiau išlaikomas normalus kūno svoris, sergančios atrodo plonos, bet ne taip ryškiai kaip sergančios anoreksija.

Neretai ant krumplių pastebimos nusikandymo žymės, susidariusios vemiant, juntamas rūgštus kvapas iš burnos, pastebimas patinęs veidas. Dėl elektrolitų disbalanso gali sutrikti širdies ritmas, dėl vėmimo įplyšti stemplė, susidaryti dantų kariesas, dantų emalio erozija. Dėl laisvinamųjų vartojimo pasireiškia dažnas vidurių užkietėjimas. 

 

Diagnostika

Bulimiją diagnozuoja psichinių ligų specialistai. Pakanka 2 persivalgymo epizodų su kompensaciniu elgesiu per pastaruosius 3 mėnesius, kad ši liga būtų diagnozuojama, neretai tokie priepuoliai būna žymiai dažniau, per parą kartojasi kelis kartus.

 

Gydymas

Taikomas medikamentinis (antidepresantai ir kt.), individualus ir grupinis psichoterapinis gydymas, pakoreguojama dieta, suformuojama reguliaraus valgymo schema. Galimas fizinis krūvis, bet adekvatus, nepersistengiant.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dieta

Rašyti komentarą