Boreliozė (Laimo liga)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Boreliozė (Laimo liga) – dažniausia erkių (Ixodes ricinus ir Ixodes persulcatus rūšių) pernešama liga Europoje, JAV ir Kanadoje. Boreliozės sukėlėja – erkių žarnyne gyvenančios bakterijos, pavadintos borelijomis, kurios turi 11 rūšių. Iš jų trys yra pavojingos žmogui, tai: Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia garinii ir Borrelia afzelii (ši dominuoja Baltijos šalyse). Didžiausia rizika užsikrėsti, jei erkė būna įsisiurbusi 48h.

 

Simptomai

9 iš 10 užsikrėtusiųjų infekcinis procesas lieka odoje. Išberia bet kurią odos vietą, vaikams dažniausiai tai būna veidas, kaklas ar ausys. Bėrimas > 5cm, neskausmingas, žiedo formos. Bėrimas pastebimas tai vienoje odos vietoje, tai kitoje,o  po kurio laiko visiškai išnyksta, tuo infekcija ir baigiasi. Kitiems asmenims borelijos išnešiojamos po organizmą ir sukelia sąnarių, širdies, akių, odos bei nervų sistemos pažeidimus, kurie išryškėja po kelių savaičių, mėnesių ar net kelių/keliolikos metų. Tai yra:

a) Rankų, kojų ar sėdmenų odoje melsvai violetinės dėmės, neretai su patinimu. Ši dėmė vėliau tampa jautri, skausminga, aplink ją padidėja limfmazgiai, sutrinka jutimai. Dar vėliau oda išplonėja, pro ją matomi smulkios kraujagyslės.

b) Neuroboreliozė (borelijų sukeltas nervų sistemos pažeidimas) dažniausiai pasireiškia per pirmą pusmetį nuo užsikrėtimo. Būna vadinamasis Garin – Bujadoux – Bannwarth sindromas, kuris susideda iš kelių simptomų. Tai meningitas, pasireiškiantis kaip stiprus galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas; iš nugaros smegenų išeinančių nervų uždegimas ir/ar veidinio nervo pažeidimas. Šio sindromo atveju skausmai būna stiprūs, žmonėms skauda nuolat, jie neranda patogios padėties, naktį skausmas dar labiau suintensyvėja, todėl pacientai vaikšto. Veidinio nervo pažeidimas pasireiškia kaip veido jutimo sutrikimas, nukaręs lūpos kampas, seilėtekis, negalėjimas suraukti kaktos, užmerkti akies. Pasitaiko kurtumo, akies judesių bei pusiausvyros  sutrikimo atvejų.

c) Sąnarių uždegimas – dažniausiai kelių ar alkūnių. Sąnarys patinęs, skausmingas, paraudęs, karštas. 10% ligonių staigus sąnario uždegimas pereina į lėtinį.

d) Akių (bijo šviesos, yra paraudusios, skausmingos).

e) Širdies pažeidimas. Būdingi elektrokardiogramos pokyčiai.

 

Diagnostika

Diagnostikai labai svarbūs klinikiniai simptomai ir epidemiologiniai duomenys (erkės įsisiurbimas, buvimas miške).

Pagrindiniai laboratoriniai tyrimai – nugaros smegenų skysčio tyrimas, rodantis uždegimą bei susidariusius antikūnus prieš šią bakteriją (IgM). Jie tiriami ir žmogaus kraujyje.

 

Gydymas

Dažnai Laimo liga praeina savaime, bet antibakterinis gydymas vis tiek taikomas. Taip malšinami ligos simptomai, greičiau pasveikstama. Dažniausiai skiriamas doksiciklinas, penicilinas G, trečios kartos cefalosporinai (ceftriaksonas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bėrimas
pažeidimas

Komentarai

2016-02-14 | irina
Labas.noriu paklausti,kokios gali buti pasekmes vaikui,jeigu sirgo mama- Borelioze, pries 4metus iki jam gymus.

Rašyti komentarą