Bipolinis afektinis sutrikimas (BAS)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai sutrikimas, kuriam būdingi pasikartojantys nuotaikos ir aktyvumo lygio pasikeitimai, kurių metu nuotaika tampa pakili, padidėja energija ir aktyvumas (manija), o kitais atvejais, atvirkščiai, nuotaika prislobsta, energija ir aktyvumas sumažėja (depresija). Tarp epizodų būdingas visiškas pasveikimas. Šiuo sutrikimu vyrai ir moterys serga vienodai dažnai. Liga gali prasidėti bet kuriame amžiuje, tiek vaikystėje, tiek senatvėje, bet dažniau pasitaiko vyresniems.

 

Simptomai

Manijos epizodai prasideda staiga ir trunka nuo kelių savaičių iki 4-5 mėnesių. Manijos metu būna labai pakili nuotaika, padidėjęs aktyvumas, judesiai. Sergantieji jaučiasi viskuo patenkinti, dosnūs, jiems visi tampa geri, pasaulis spalvotas. Manijos metu jie lengvai išleidžia daug pinigų. Depresijos epizodai trunka ilgiau, iki pusės metų ar daugiau. Tuo metu ligonis jaučiasi prislėgtas, liūdnas, niekas jam nebeteikia džiaugsmo, verkia, atsiriboja nuo aplinkinių, ilgai guli lovoje, nors miego kokybė būna prasta. Taip pat sulėtėja jų mąstymas, jiems darosi sunku parinkti žodžius, sutrinka atmintis, ypač tai pajunta protinį darbą dirbantys asmenys. Šiems žmonėms dingsta apetitas, todėl smrakiai krenta svoris, taip pat sulėteja judesiai, ne vaikšto, o vos „slankioja“. Jie suvokia apie savo pasikeitusią būseną, todėl juos tai dar labiau slegia, jaučiasi kitiems esą našta, bando žudytis, nusižudo.

Tokius manijos ar depresijos epizodus išprovokuoja stresinės situacijos, psichinės traumos. Pirmas epizodas gali pasireikšti bet kuriame amžiuje.

 

Diagnostika ir gydymas

Šį sutrikimą diagnozuoja psichinių ligų specialistai pagal klinikinę apžiūrą, surinktą anamnezę. Gydymas remiasi pagal dominuojančius simptomus. Skiriami antidepresantai, neuroleptikai, trankviliantai, nuotaikos stabilizatoriai. Taip pat taikoma šviesos terapija, psichoterapija, meno, šeimos, muziko, bibilioterapijos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
energija

Rašyti komentarą