Bazalioma (bazinių ląstelių karcinoma)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Bazalioma – tai iš epidermio ir odos priedų pamatinių (bazinių) ląstelių kilęs piktybinis navikas. Tai dažniausias odos navikas. Auga lėtai, retai metastazuoja.

 

Ligos priežastys

Dažnas, nesaikingas kaitinimasis saulėje;
Įgimtas padidėjęs jautrumas saulei;
Odos tipas (I ar II);
Nuolatinis mechaninis odos traumavimas;
Ikivėžinės ligos (pvz., Xeroderma pigmentosum).

 

Simptomai

Bazalioma dažniausiai atsiranda labiausiai saulės veikiamose vietose (pvz., veide). Navikas dažniausiai būna plokščias, kietas, blyškus rausvas ar raudonas, blizgantis. Pažeidus gali kraujuoti, pasidengti šašu. Iš pradžių navikas būna kelių milimetrų skersmens, negydant – didėja.

 

Bazaliomos formos

Pradinė bazalioma;
Plokščioji bazalioma;
Kietoji bazalioma;
Opėjanti bazalioma;
Perforacinė bazalioma;
Pigmentinė bazalioma;
Į sklerodermą panaši bazalioma;
Į keloidą panaši bazalioma.

 

Diagnostika

Bazalioma diagnozuojama remiantis klinikiniais simptomais. Diagnozei patikslinti atliekamas citologinis odos nuograndų tyrimas.

 

Gydymas

Bazalioma gydoma įvairias metodais – chirurginiu, spinduline terapija, chemoterapija ar šių metodų kombinacija. Gydymo metodų pasirinkimas yra individualus ir priklauso nuo naviko išplitimo, peraugimo į odą gylio ir lokalizacijos. Mažam pažeidimui gali būti skiriama 5-fluoruracilo kremas. Dažnai taikoma fotodinaminė terapija (ant pažeidimo tepama 5 – aminolevulino rūgštis ir apšviečiama mėlyna ar raudona šviesa).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
navikas
terapija

Komentarai

2020-03-17 | Vilma
Sveiki, esu 67 metų klaipėdietė. Man buvo nustatyta ir operacinu būdu 2019-03 pašalinta bazalioma. Metus laiko veido būklė buvo gera, bet šiuo metu vėl kyla spuogai, skaudūs, keliose vietose, nereaguoja į tepamus tepalus. Labai prašau patarkite, kaip toliau elgtis ir kaip gydytis. Pagarbiai Vilma Šternbergienė

Rašyti komentarą