Bartolinitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai makšties prieangio didžiųjų liaukų (Bartolino liaukų) uždegimas. Šios liaukos atsiveria į makšties prieangį tarp mažųjų lytinių lūpų ir mergystės plėvės netoli užpakalinės jungties. Pirmiausia infekcinis veiksnys pažeidžia šį lataką, jis užsikemša ir pūlinys kaupiasi liaukos ertmėje, plinta už jos ribų. Taip susiformuoja abscesas (gerai apribotas pūlinių susitelkimas). Šį uždegimą gali sukelti gonokokai, chlamidijos (lytiniu keliu plintančios infekcijos), žarninė lazdelė. Svarbus rizikos veiksnys bartolinitui atsirasti ne tik užsikrėtimas šiomis infekcijomis, bet ir moters imuninės sistemos nusilpimas.

 

Simptomai

Apčiuopiamas skausmingas darinys tarp didžiųjų lytinių lūpų, jų apatiniame trečdalyje. Jis didėja, skausmas intensyvėja, negalima sėdėti, vaikščioti. Moteris karščiuoja iki 39°C, kartais su šaltkrėčiu.

 

Diagnostika

Diagnozuoti šį susirgimą lengva, pakanka ginekologo apžiūros – matomas paraudęs skausmingas darinys išorinių lytinių lūpų užpakalinėje dalyje, aplink – patinimas. Kartais paspaudus abscesą iš jo išteka pūliai. Tokiu atveju jie paimami bakteriologiniam tyrimui (sukėlėjo nustatymui).

 

Gydymas

Gydymas dviejų stadijų. Pirmos stadijos metu gydoma antibiotikais. Tada, antrosios metu, atliekamas absceso atvėrimas, pūlių pašalinimas ir kraštų apsiuvimas arba absceso prapjovimas ir ilgalaikis (3-6sav.) jo turinio drenavimas (pašalinimas per vamzdelį). Jeigu uždegimas kartojasi, liauka šalinama. Rekomenduojama stiprinti imuninę sistemą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
liaukos

Komentarai

2022-11-27 | Kristina
Sveiki kokius vaistus ar žvakutes naudoti jai yra Bartolinio liaukos padidėjimas, bet dar nėra uždegimo. Buvo abiejose pusėse, o dabar tik vienoje.

Rašyti komentarą