Bambinė išvarža

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Bambos išvarža – tai patologija, kuomet pilvo sienoje (bambos žiedo srityje) dėl raumenų defekto pro jį išsiveržia pilvaplėvė (dengia pilvo sieną iš vidinės pusės) ir pilvo organai (žarnyno dalis).

Dažniausiai bambinė išvarža atsiranda naujagimiams, tačiau ji taip pat pasitaiko ir suaugusiųjų tarpe (apie 50 – 60 gyvenimo metus). Mergaitėms ir moterims šis susirgimas nustatomas dažniau nei vyriškosios lyties atstovams.

 

Ligos priežastis

Naujagimiams ir mažiems vaikams bambinė išvarža susiformuoja dėl nepakankamo raumenų suaugimo po virkštelės sugijimo. Suaugusiųjų amžiuje išvarža bamboje gali atsirasti dėl šių priežasčių:

Nutukimas
Skysčių kaupimasis pilvo ertmėje
Didelio gimdymų skaičiaus
Įvairių buvusių pilvo operacijų

 

Simptomai ir diagnostika

Bambos išvarža atrodo kaip apvalus ar ovalus bambos iškilimas. Tai ypač gerai pastebima atsistojus. Šis iškilimas neskausmingas. Atsigulus jis šiek tiek įdumba. Išvaržos turinį dažniausiai sudaro pilvaplėvė ir tam tikra žarnyno dalis. Išvaržos vietoje paspaudus, turinys lengvai grįžta į pilvo ertmę. Suaugusiems bambinė išvarža gali sukelti diskomforto jausmą pilvo srityje.

Bambinė išvarža nustatoma apžiūrėjus pacientą, atlikus fizinį ištyrimą. Labai retai prireikia papildomų tyrimų, pvz., ultragarso. Dažniausiai jis naudojamas įvairių komplikacijų vertinimui.

 

Gydymas

Vaikams iki pusantrų metų bambinė išvarža dažniausiai išnyksta savaime. Jei tai neatsitinka iki 3 metų amžiaus ar atsiranda komplikacijų, skiriamas chirurginis gydymas. Suaugusiems žmonėms bambinė išvarža taip pat operuojama. Po operacijos bambinės išvaržos pasikartojimo atvejai yra labai reti.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bambos
pilvaplėvė

Komentarai

2021-09-08 | Deividas
Sveiki, man labai skauda baba, ar butu galima, apziureti mane?pasikonsultuoti?
2020-12-16 | Sandra
Sveiki buvau po gimdymo praejus dviem menesem ir sakiau gydytojai truputi paskauda bamba kaip su adata durtu tai ginekologe sake gal ateiti draugausi su chirurgu tai dabar net nezinau ka toliau daryt ar nera man pavojinga laukti
2018-11-30 | Viktoras
Mano sunėnuj yra bamba isiputus kaip balionas ir pamėles Klaipėdos daktarai sako po metų atvažiuoti kur kreiptis dėl kunsultacijos
2017-01-03 | jonas gajauskas
mane operavo VAIDOTAS TURSKIS ir esu patenkintas operacija jam ustai dekoju.

Rašyti komentarą