Bado-Chiari sindromas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Bado-Chiari sindromas – tai kepenų venos obstrukcija (kraujo tėkmės blokavimas). Kraujas iš kepenų kraujagyslių suteka į kepenų veną, o iš jos į apatinę tuščiąją veną ir širdį (dešinįjį prieširdį). Atsiradus kraujotakos blokui pažeidžiamos kepenys.

Susirgimas pasitaiko retai, tikslus sergamumas šia liga nėra nustatytas. Dažniausiai Bado-Chiari sindromas nustatomas vidutiniame amžiuje. Serga tiek vyrai, tiek moterys, tačiau pastebėta, kad sindromas šiek tiek dažnesnis moterų tarpe.

 

Ligos priežastis

Pasitaiko įvairios priežastys, sukeliančios kepenų venos  obstrukciją. Tai gali būti navikinis procesas, kurio metu kraujagyslė tiesiog spaudžiama iš išorės ar būklės, kurių metu formuojasi trombai (kontraceptikų vartojimas, autoimuninės ligos, kraujo vėžiniai susirgimai, įgimti krešėjimo sutrikimai ir kt.).

 

Simptomai

Bado-Chiari sindromui būdingi šie klinikiniai simptomai:

Skausmas viršutinėje dešinėje pilvo dalyje
Pilvo apimties padidėjimas (dėl skysčių kaupimosi – ascito)
Vėmimas krauju
Odos ir gleivinių pageltimas.

 

Diagnostika

Vienas pagrindinių su sindromu susijusių simptomų (kepenų pažeidimu) – pilvo apimties padidėjimas (ascitas). Nustačius šį požymį tiriama išsamiau ieškant priežasties. Atliekamas kraujo tyrimas kepenų funkcijai įvertinti, ultragarsinis kepenų tyrimas, kartais kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Sindromo gydymas varijuoja priklausomai nuo jį sukėlusios priežasties. Gali būti skiriami krešėjimo sistemą veikiantys vaistai (antikoaguliantai, antitrombocitiniai vaistai), taip pat medikamentai skirti ascito mažinimui. Kai kuriais atvejais rekomenduojamas chirurginis gydymas – angioplastika, šuntavimas ar net kepenų persodinimo operacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai
sindromas
vaistai

Rašyti komentarą