Ausies trimito uždegimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Ausis skirstoma į tris dalis: išorinę, vidurinę ir vidinę. Išorinė ausis prasideda ausies kaušeliu ir baigiasi ties būgneliu. Ertmė tarp ausies būgnelio ir vidinės ausies yra vadinama vidurine ausimi. Šioje klausos sistemos dalyje yra kelios svarbios struktūros: klausos kauliukai, trimitas (plonas ilgas vamzdelis sujungiantis vidurinę ausį su nosiarykle; jo pagalba yra išlyginamas oro slėgis ir vidurinė ausis išvaloma nuo gleivių.

Ausies trimito uždegimas – tai būklė, kai dėl įvairių priežasčių sutrinka Eustachijaus vamzdelio funkcija. Labai dažnai ausies trimito uždegimas sąlygoja ir vidurinės ausies uždegimą.

 

Ligos priežastis

Ligą dažniausiai sukelia peršalimas, gripas, kitos ligos, pažeidžiančios viršutinius kvėpavimo takus. Uždegimas gali prasidėti ir tuomet, kai vamzdelis užspaudžiamas išvešėjusių adenoidų ar navikinio proceso.

 

Simptomai

Pagrindinis simptomas – ausies užgulimas (prikurtimas). Gali būti jaučiamas skausmas ausyje dėl būgnelio įsitempimo pakitus slėgiui vidurinėje ausyje.

 

Diagnostika

Atliekama ausies apžiūra (otoskopija). Naudojant šviesos šaltinį apžiūrimas ausies būgnelis (įtrauktas). Atliekama timpanometrija. Tai labai naudingas tyrimas, jo metu nustatomas būgnelio judrumas, slėgis būgninėje ertmėje.

 

Gydymas

Dažniausiai neskiriamas joks specifinis gydymas. Pakanka gydyti pirminį susirgimą (dekongestantai – nosies lašai, antihistamininiai vaistai – priklauso nuo susirgimo). Simptomams lengvinti gali būti atliekamas Valsalvės manevras: rankomis uždengiama nosis ir burna, bandoma pūsti orą (taip prapučiamas Eustachijaus vamzdelis ir kuriam laikui simptomai pagerėja).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ausis

Rašyti komentarą