Atsikosėjimas krauju

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Atsikosėjimas krauju (haemoptysis) – tai kraujo ar kraujingų gleivių atkosėjimas iš kvėpavimo takų ar plaučių. Paprastai atkosėtas kraujas yra šviesiai raudonos spalvos, kartu su gleivėmis ir oro burbuliukais. Kartais pasitaiko ir gausus kraujavimas iš plaučių. Tuomet netenkama net iki 800-1000 ml kraujo per parą.

Maždaug 5-10% ligonių, paguldytų į plaučių ligų skyrių, atkosti kraujo.

 

Priežastys

Kraujavimą iš plaučių ir atkosėjimą krauju gali lemti labai daug įvairių priežasčių. Negausaus kraujo atkosėjimo priežastimis gali būti: lėtinis bronchitas (dažniausiai), plaučių uždegimas, plaučių vėžys. Kitos su kvėpavimo sistema susijusios ligos – cistinė fibrozė, plaučių abscesas ir kt. Dažniausiai pasitaikančios gausaus kraujavimo priežastys: tuberkuliozė, bronchektazės. Kraujavimas iš plaučių gali atsirasti ir sergant jungiamojo audinio, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Kartais priežastis apskritai lieka nenustatyta.

 

Simptomai

Pagrindinis simptomas, kuriuo pasireiškia šis sindromas – kraujo atkosėjimas iš kvėpavimo takų.

 

Diagnostika

Diagnostika remiasi klinika, fizinio ištyrimo duomenimis, laboratoriniais ir instrumentiniais tyrimais. Siekiama išsiaiškinti simptomus sukėlusį susirgimą. Tuo tikslu atliekami kraujo tyrimai, skreplių tyrimas, krūtinės ląstos rentgenograma, jei reikia kompiuterinė tomografija ar plaučių kraujagyslių tyrimas. Neretai atliekama ir bronchoskopija. Labai svarbu, jog gydytojas tiksliai nustatytų kraujavimo priežastį, kadangi kraujuoti gali ne tik iš kvėpavimo takų, bet ir iš virškinimo sistemos.

 

Gydymas

Ligoniui, atkosinčiam nedaug kraujo, skubios pagalbos nereikia. Daug svarbiau yra nustatyti šio simptomo priežastį. Tuo tarpu esant gausiam kraujavimui reikalinga skubi pagalba. Vienas pagrindinių gydymo tikslų: užtikrinti kvėpavimo takų praeinamumą bei sustabdyti kraujavimą. Papildomai skiriama netekto kraujo ir skysčių atstatymas. Kraujavimas gali būti stabdomas įvairiais metodais, priklausomai nuo pažeidimo vietos ir dydžio.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
kraujavimas

Komentarai

2023-10-07 | Pataréjas
Skubiai pas šeimos gydytojá !
2023-10-07 | Algimantas
Sveiki,antrą dieną kaip pradėjau atsikoseti krauju, šviesus prieš tris dienas buvo pakilus temperatūra iki39,5 naudoji arbatą su paracatamoliu irGripextabletes,tai pat ACC dėl. atsikosejimo.Temperatura nukrito,bet kraujavimas atsikosint ne,atsikosejimas sausas.Gal ką patartumet
2023-08-31 | Ramunas
Sveiki, ši ryta atsikosijau su krauju; tai pirmas kartas taip; Kas tai galėtu buti, esu rukantis, Aciu
2022-07-24 | Aidas
Sveiki, atsikosijau kraujo kresuliu, po savaitės taip nutiko vėl kas tai galėtų būti uzsiregistravau pas daktarus, bet tik po mėnesio priims. Labai neramu
2022-05-10 | Linas
Sergu bronchine astma ir lėtinę plaučių liga 30metų. Kol nepakeičiau pulmonologės, sveikata ėjo, tik žemyn. Visiems siūlyčiau kreiptis į daktarę-pulmonologę Giedre Grigiene, Vilniaus universitetinė lazdynų ligoninė, ne žmogus, o angelas. Rūpestis 110%
2022-04-09 | Vilma
Aš kosau daug metų buvo visokių tiršto sekreto spalvų dabar vis dažniau rytais atkosau sekretu su kraujo ir iš nosies išpučia sekreto su krauju.Vaxineju į Kauno klinikas bet j sako jums asma.dustu sunku užlipti į ketvirtą aukštą turiu jau per burną kvėpuoti.Fizinio krūvio metu dusti ir gausiai prakaituoja...jau pavargau stumdo ir stumdo ir pavargau kankintis...ir kur kreiptis pagalbos nebežinai o jau skauda kojas kaulus .Tikrai jaučiu kad mano gyvenimas eina į pabaigą ..ir nesulaukiu pagalbos geriu rami amus ir paracetamoli.
2022-03-06 | alma
Po kriobiopsinio plauciu tyrimo atsikosciu skrepais su krauju. Ar tai normalu?
2022-02-01 | Ramute
Sveiki vyras buvo sveikas bet si ryta atsikeles atsikosejo krauju ir visa diena atkoseja kraujo, jaucia kraujo skoni burnoj. Buvo pas daktara dare plauciu nuotrauka ir kraujo tytima, plauciuose sako nieko nera, tyrimai irgi sako normalus. Ka daryt stresas jam.
2020-12-20 | Jane
Sveiki,vyras atsikoseja su sviesiu krauju sekretas.Desineje gerkles puseje ties Adomo obuoliu atsikosejant jauciasi padraskymas.Plauciu beskauda.Kas galetu buti?Aciu.
2020-08-31 | Aušra
Atsikosėjo vyras su nedideliu kiekiu šviesių krauju ,ryte.šiek tiek jaučiasi kažkoks gumulas gerklėje,ar verta sunerimti?
2020-03-05 | Darius
Labas rytas.Antra diena rytais koseju ir atsikosiju su siek tiek kraujo.Bet tik rytais, kas tai?
2020-02-29 | Agnė
Gerklėje krešulys pžystamam ar tai mirtina
2020-01-03 | Kristina
Labas vakaras.Nusispjoviau krauju ir pabandziau atsikoseti itraukus is noserykles,iskrito tamsus kraujo kresulys nemazas.Pas koki daktara kreiptis?Aciu
2019-12-27 | Asta
Sveiki, negaliu guleti lygioj padety nes jauciu gargia krutinej, o ryta atsikelus atsikosčiu su trupuciu sviezio kraujo?
2019-12-05 | Kriste
Laba diena noreciau pasiklausti vakar kosidama smarkei at apsivemiau ir pamaciau krauja sviesu kad galetu buti dekui lauksiu atsakyma
2018-10-19 | Agne
Sveiki, antra diena koseju ir atsikoseju su krauju.. Kas tai?
2018-02-24 | Giedre
Sveiki, ilga laika kamavo kosuliai. Ir sausi ir dregni. Neseniai pradejau atkoseti tamsiai raudonas gleives. Kas galetu buti? Ar reikia sunerimti?
2015-11-16 | Dalia
Sveiki. Mano mama po sirdies kraujagysliu operacijos. Praejo jau daugiau nei menuo po operacijos ir jau gydosi namuose. Ir viena diena pradejo darytis bloga, pykinti ir atsikoseja krauju. Kas tai galetu buti? Pas daktarus kreiptasi, bet jie dar iki siol deagnozes nenustate..
2015-11-10 | Donatas
Mariau nezinau ar tai rimta, bet geriau eik pas gydytoja, padarys rentgena ir issiaiskins kas ten uzstrige. Bus paciam ramiau, jog suzinosi, as asmeniskai kiekvienais metais lankausi pas gydytojus ir tikrinuosi sveikata, preitais metais meciau rukyti ir po dvieju menesiu atsirado dusulio priepoliai, todel ejau tikrintis, bet viskas normose, tai nuo siol kiekvienais metais darausi bendrus tyrimus. Patariu ir tau nueiti tiesiog ir pasakyti, jog atkosejai kraujo, tada iskarto tave nusius darytis krutines lastos rentgena.
2015-06-10 | marius
Sveiki, as pastebejau, kad antra diena atsikosiju krauju, rynant seiles toks jausmas, kad gerkle butu sausa, atsigerus vandens liktai pagereja, bet neilgam ir vel jauciasi gerkkeja kaip, kad butu kas uzstrige? Kaip manot, ar tai rimta?

Rašyti komentarą