Aortos vožtuvo stenozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas. Toje vietoje, kur kairysis skilvelis jungiasi su didžiausia organizmo kraujagysle aorta taip pat yra vožtuvas (aortos vožtuvas). Dar vienas vožtuvas yra dešiniajame skilvelyje, kuris kraują išstumia į plaučių arteriją (plaučių arterijos vožtuvas). Pagrindinė vožtuvų funkcija – leisti kraujui tekėti tik viena kryptimi.

Aortos vožtuvo stenozė – tai širdies yda, kurios metu susiaurėja aortos vožtuvas ir kraujas iš širdies negali normaliai ištekėti į aortą. Širdis turi stipriau susitraukti, kad galėtų išstumti kraują. Kairysis skilvelis yra stiprus, ilgą laiką jis sugeba dirbti sunkesnėmis sąlygomis. Tačiau patologijai įsisenėjus, skilvelis nusilpsta, padidėja, išsiplečia, nesugeba tinkamai susitraukti. Tuomet pasireiškia ligos simptomai.

Aortos stenozė pasitaiko maždaug 2 % suaugusiųjų. Dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės.

 

Ligos priežastis

Aortos vožtuvo stenozė gali atsirasti dėl keleto priežasčių. Pagrindinėmis laikoma: infekcinis endokarditas ir buvęs reumatas. Kartais pasitaiko įgimta aortos vožtuvo deformacija. Kai kuriems žmonėms liga išsivysto dėl kalcio kaupimosi ant vožtuvų, esant sutrikusiai kalcio apykaitai.

 

Simptomai

Daugelį metų žmogus jaučiasi gerai, vėliau atsiranda būdingi klinikiniai simptomai:

Krūtinės skausmas
Dusulys
Silpnumas, galvos svaigimas, alpimai.

Simptomų išreikštumas gali būti įvairus, priklauso nuo angos susiaurėjimo dydžio ir ligos trukmės.

 

Diagnostika

Išsiaiškinami ligos simptomai, atliekamas fizinis ištyrimas. Svarbu išklausyti širdies veiklą stetoskopu. Jei girdimas specifinis širdies ūžesys, atliekami tolimesni tyrimai – elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, echokardioskopija.

 

Gydymas

Aortos vožtuvo stenozė – potencialiai gyvybei grėsminga liga. Ji gali būti efektyviai gydoma, jei laiku paskiriamas operacinis gydymas. Nedidelio laipsnio stenozė, kuomet nėra jokių simptomų, nėra gydoma. Paskiriamas tik nuolatinis stebėjimas. Tuo tarpu pagrindinis išreikštos stenozės gydymas – operacinis. Jo metu praplečiama vožtuvo anga ar visas vožtuvas pakeičiamas nauju.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai
širdis
skilvelis
vožtuvas

Komentarai

2022-03-06 | zydrunas
Labas! Jei įmanoma atsakykit, kodėl nėra man daroma operacija?!Man 52metai, 2021metais buvau pas kardiologa Gyd., Sutkus, buvo atlikti keletą tyrimų po kurių buvo nustatyta aortos išsiplėtimas, kairiojo skilvelio suketėjimas, nepilnas vožtuvo uždarumas, kairiojo skilvelio sienelės neatsipalaidavima Kauno Klinikose buvo atlikta begalę tyrimų, buvo darytą koronagrafijos diagnostika, rado keturių koronarinių arterijų užsikimšymą, 1)20.,2)50.,3)75.,4)80.,savaitės bėgyje Gyd., konsiliumas turėjo nuspręsti ką daryti, bet deja nebegalėjau teko kviesti greitąją ir buvau paguldytas Panevėžio respublikinę ligoninę. Teko stentuoti vieną kraujagyslę. Du metus jaučiu Nuovargį, pykinimą, silpnumą, krūtinės maudimą, širdies dūrimą, paskutinėmis dienomis sėdėdamas jaučių oro trūkumą. Po stentavimo jokio pagerėjimo. Pripažinta širdies angina, bradikardija. Po fizinio darbo jaučiu stiprų maudimą krūtinėję. Spaudimas geras, deguonis, 95,pulsas 47.Ačiū!

Rašyti komentarą