Antro tipo cukrinis diabetas (II tipo CD)

Ligos aprašymas
Dietos
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai endokrininė liga, kuriai būdingas insulino sekrecijos sutrikimas ir/ar sumažėjęs organizmo reagavimas į insuliną (rezistentiškumas insulinui) bei sutrikusi angliavandenių, riebalų, baltymų apykaita. Manoma, genetinis polinkis ir nutukimas kartu sukelia hiperglikemiją (gliukozės konc. padidėjimą kraujyje) ir diabetą.

II tipo CD dažniausiai suserga vyresni asmenys (>40 metų), turintys antsvorį. Nustatant diagnozę jau būna lėtinių CD komplikacijų.

 

Simptomai

Simptomai pasireiškia palaipsniui, neretai pirma pastebima, kad sunkiai gyja žaizdos, jos pūliuoja. Vėliau pasireiškia gausus ir dažnas šlapinimasis, sausumas burnoje, troškulys, padidėjęs nuovargis, silpnumas, mieguistumas dienos metu, apetito padidėjimas. Ketoacidozė nebūdinga – acetono kvapo iš burnos nebūna.

 

Diagnostika

Atliekamas gliukozės toleravimo mėginys: gliukozė vertinama veninėje plazmoje nevalgius ir/ar praėjus  2h po gliukozės tirpalo išgėrimo. Jei negėrus gliukozės konc ≥ 7,0 mmol/l, o išgėrus ≥ 11,1 mmol/l, cukrinio diabeto diagnozė neabejotina.

Taip pat tiriama šlapimo gliukozė bei kraujyje esantis C-peptidas, glikuotas hemoglobinas (HbA1c).

 

Gydymas

Labai svarbu sumažinti antsvorį 5-10kg, nes tokiu atveju sumažėja glikemija ir sumažėja rezistentiškumas insulinui, pagerėja jo išskyrimas, sumažėja gliukozės gamyba kepenyse. Rekomenduojamas fizinis krūvis.

Skiriami medikamentai, palaikantys normalią gliukozės konc. kraujyje nevalgius (sulfonilkarbamido dariniai, biguanidai, tiazolidinedionai) ir po valgio (alfa – gliukozidazės inhibiitoriai, metiglinidai).

Kai kasa visiškai nebegamina isnulino, skiriami jo analogai, kurie skirstomi į trumpo, vidutinio ir ilgo veikimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Komentarai

2021-06-14 | Valeria
Vasario 26. buvo daryti kraujo tyrimai. Po 3 men, pasibaigus vaistams, telefonu, baigiant kalbetis, gydytoja paklause, ar zinau, kad cukraus kiekis kraujyje yra 6. Pasakiu, kad ne, nes ta kraujo tyrimas pateikiamas jai...ir isjunge telefona. Nebezinau ka galvoti. Anksciau retai cukraus kiekis buvo tiriamas. Paskutini karta pries kelis metus buvo 5 ir buvau neseniai pavalgius.

Rašyti komentarą