Ankilozinis spondilitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai nežinomos etiologijos lėtinė, progresuojanti uždegiminė liga, priklausanti spondiloartropatijų grupei (jai būdingi sąnarių bei sausgyslių prisitvirtinimo prie kaulo vietų pažeidimai). Dažniausiai ankilozinio spondilito atveju pažeidžiami stuburas ir dubens sąnariai. Liga atsiranda jauname amžiuje – apie 15-30 metus, bet gali ir labiau varijuoti. Vyrai serga 2-3 kartus dažniau nei moterys, joms liga progresuoja žymiai lėčiau.

 

Simptomai

Sergantieji pajunta nugaros apačios skausmą, sustingimą. Skausmo lokalizaciją sunkiai nurodo, apibūdina kaip esantį giliai sėdmenyse, buką, besikeičiantį pusėmis, sustiprėjantį kosulio, čiaudulio ar kitų judesių metu, kada stuburas staigiai pajudinamas (tuo metu suintensyvėja ir krūtinės skausmas). Pradžioje ligos skausmas gali būti intensyvus, pvz., dubens srityje, ypač iš šonų, taip pat šlaunų nugarinėje srityje.

Dažniausiai pradžioje sėdmenų skausmas būna vienpusis, per kelis mėnesius tampa abipusiu, nuolatiniu. Apatinė juosmens dalis tampa skausminga ir sukaustyta. Rytinis sustingimas gali trukti 3 ir daugiau valandų. Skausmą malšina karštas dušas, mankšta, fizinis aktyvumas.

Kai kuriems sergantiesiems atsiranda skausmas apie sąnarius, t.y., ten, kur sausgyslės jungiasi prie kaulų. Dažniausios tokios vietos – krūtinkaulio – šonkaulių sąnariai, blauzdikaulio krumpliai, kulnai ir kt.

Pečių ir klubo sąnariai yra pažeidžiami dažniausiai, kas jauname amžiuje sukelia fizinę negalią. Neretai ir kelių, smilkininiai apatinio žandikaulio sąnariai.

Ankiloziniam spondilitui būdingi ir nesąnariniai pažeidimai kaip uveitas (akių uždegimas) – atsiranda akių paraudimas, ašarojimas, šviesos baimė, sutrikęs regėjimas. Taip pat būna širdies ir kraujagyslių pažeidimų, pakilęs kraujo spaudimas, greitai vystosi aterosklerozė, kuri didina riziką susirgti miokardo infarktu ar galvos smegenų insultu. Kitiems ligoniams ligai pažengus išryškėja plaučių pažeidimai – jie skundžiasi kosuliu, dusuliu, kartais atkosti skreplių su kraujo priemaiša. Greitai vystosi kaulų osteoporotiniai pakitimai.

Neurologinių pažeidimų atsiranda dėl stuburo slankstelių lūžių, nestabilumo, nervų užspaudimo, uždegimo. Inkstų pažeidimai taipogi pamažu vystosi, sumažindami jų funkciją.  

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama pagal klinikinius simptomus, laboratorinius kraujo tyrimus ir radiologinius požymius. Nustatomas antigenas ŽLA B27, kuris dar labiau patvirtina diagnozę. Radiologiniai tyrimai – rentgenogramos, magnetinio rezonanso ir kompiuterinės tomografijos tyrimai – duoda daug informacijos dėl specifinių šiai ligai požymių nustatymo.

 

Gydymas

Skausmas malšinamas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, bifosfonatais. Sustingimas – sulfasalazinu. Kartais skiriamas metotrekstas, taikoma biologinė terapija.

Svarbu išsaugoti gerą laikyseną, fizinį aktyvumą. Tinkamiausias sportas – plaukimas, rankinis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
pažeidimai
sąnariai
skausmas
stuburas

Komentarai

2022-11-08 | R.J.
Vytautai. As jau 8 metus kenciu skausma ir man nieko neranda. Nenormaliai skauda krutine kai kosiju o ypac kai bandau nusiciaudeti. Pries savaite padare kraujo tyrima HLA B27. Teigiamas. Pradejau skaitineti kas tai per velniava. Is visu ligu i mano simptomus panasiausia ankilozuojantis spondilitas. Ziuresiu ka gydytojai sakys.
2022-11-07 | Irena
Ar tinka movalis prie stuburo išvaržos skausmu
2018-11-30 | Vytautas
Sveiki. Visi šie simptomai yra labai panašus į mano žmonos, kuri šiuo metu guli Kauno klinikose ir jau ne pirmą kartą. Tačiau vis niekaip nenustato diagnozės ir vis paleidžia skendinčią skausmuose bei su vaistų kalnu, kurie tik vos sumažina skausmą. Tai jau tęsiasi nuo liepos mėnesio. Kur dar galima kreiptis pagalbos? Labai būčiau dėkingas už informaciją. Vytautas.

Rašyti komentarą