Analgetinė nefropatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Analgetinė nefopatija – tai vieno ar abiejų inkstų pažeidimas, kurį sukelia gausus vaistų nuo skausmo (analgetikų) vartojimas.

Šis susirgimas aprašytas Šveicarijoje 1950 m. Buvo pastebėta, kad žmonėms vartojantiems didelius kiekius analgetikų išsivysto inkstų pažeidimas. Anksčiau analgetinė nefropatija buvo siejama tik su vaistų mišinių, savo sudėtyje turinčių fenacitino, vartojimu. Kai kuriose šalyse vaistai, kurių sudėtyje yra fenacitino, buvo uždrausti. Tuomet sumažėjo galutinės stadijos inkstų nepakankamumo atvejų, tačiau pastebėta, kad ir kiti analgetiniai vaistai veikia inkstus ir sukelia mažesnį ar didesnį jų pažeidimą.

Liga nustatoma maždaug 4 gyventojams iš 100 000 per metus. Dažniau analgetinė nefropatija diagnozuojama vidutinio amžiaus moterims.

 

Ligos priežastis

Susirgimo priežastis – analgetinių vaistų (paracetamolio, aspirino, kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pvz. ibuprofeno) vartojimas. Nėra tiksliai žinoma, koks vaistų kiekis sukelia inkstų pažeidimą. Tikimybė atsirasti nefropatijai labai padidėja keletą metų kiekvieną dieną vartojant maždaug 5 tabletes nuo skausmo. Tačiau kiekvienu atveju suvartoto vaisto kiekis labai individualus. Pastebėta, jog žymiai dažniau inkstai pažeidžiami vartojant vaistų nuo skausmo mišinius.

 

Simptomai

Ligos pradžioje dažnai nebūna jokių simptomų ir žmonės į gydytoją kreipiasi jau pažengus inkstų funkcijos sutrikimui. Analgetinė nefropatija gali pasireikšti šia klinika:
Silpnumas, nuovargis
Padažnėjęs ar pagausėjęs šlapinimasis
Šono, juosmens skausmas
Kraujas šlapime
Edemos (tinimai kojose, rankose, veide)
Padidėjęs kraujo spaudimas.

 

Diagnostika

Ligos nustatymui svarbu išsiaiškinti skundus, vaistų vartojimo ypatumus. Atliekami laboratoriniai kraujo, šlapimo tyrimai. Inkstų ultragarsinio tyrimo metu matomi tam tikri pakitimai (nelygūs inkstų kontūrai, kalcifikatai…). Patologinių požymių nustatoma ir kompiuterinės tomografijos metu.

 

Gydymas

Svarbiausia – pašalinti ligą sukėlusią priežastį. Privaloma baigti vartoti visus galimai inkstų pažeidimą sukėlusius vaistus nuo skausmo. Taip pat siekiama sustabdyti inkstų nepakankamumo progresavimą. Tam skiriami įvairūs medikamentai (mažinantys kraujospūdį, skysčius „varantys“ ir pan.). Vis gi kartais prireikia pakaitinio inkstų gydymo ir inkstų transplantacijos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
pažeidimas
vaistai

Rašyti komentarą