Adisono liga

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai pirminis lėtinis antinksčių nepakankamumas, kai sunaikinama daugiau kaip 90% antinksčių žievės. Dažniausiai tai būna dėl nežinomos priežasties (idiopatinis), kitais atvejais dėl kitų ligų – tuberkuliozės, sarkoidozės, hemochromatozės, histoplazmozės, antinksčių auglio ar metastazių, amiliodozės, ar dėl antinksčių pašalinimo. Rečiau pasitaiko antrinis antinksčių nepakankamumas dėl smegenyse esančių  hipofizės  ar hipotalamo pažeidimo, auglio, infarkto.

 

Simptomai

Pasireiškia greitas nuovargis, silpnumas, svorio netekimas dėl apetito sumažėjimo, noras sūriai valgyti, žemas arterinis kraujo spaudimas, odos ir gleivinės padidėjusi pigmentacija, ypač spenelių aureolių, įlinkimų, randų srityse, pagreitėjęs įdegimas saulėje, plaukuotumo sumažėjimas pažastyse ir gaktos srityje dėl sumažėjusios androgenų gamybos.

 

Diagnostika

Kraujyje aptinkamas natrio, gliukozės konc. sumažėjimas. Atliekamas stimuliacinis adrenokortikotropinio hormono (AKTH) mėginys ar metirapono mėginys ir pagal gautus rezultatus nustatoma, ar šis hipoaldosteronizmas pirminis ar antrinis. Taip pat atliekamas ultragarsinis, kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Taikoma pakaitinė gliukokortikoidų terapija visam gyvenimui – prednizolonas, taip pat pridedamas fludrokortizonas. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2016-05-03 | Rimas
Gerai parasyta

Rašyti komentarą