Achalazija

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Stemplė – tai raumeninis vamzdelis, jungiantis gerklę su skrandžiu, kuriuo slenka nurytas maistas. Achalazija – tai susirgimas motorikos sutrikimas, kuomet išnyksta normali stemplės persitaltika (susitraukimai, kurių dėka maistas stumiamas žemyn) ir sutrinka apatinio stemplės rauko atsipalaidavimas (maistas beveik nepatenka į skrandį).

Sergamumas šia liga nėra ypatingai didelis – maždaug 5 atvejai 100 000 gyventojų. Achalazija gali sirgti tiek vyrai, tiek moterys, ligos pradžia taip pat įvairi – nuo 25 iki 60 metų amžiaus (gali susirgti ir vaikai).

 

Ligos priežastis

Nėra tiksliai žinoma, kodėl stemplės raumenys praranda gebėjimą tinkamai susitraukti ir atsipalaiduoti. Vis gi manoma, jog tai susiję su sutrikusia stemplės raumenų įnervacija (sutrikus nerviniams impulsams). Sutrikusi nervinė reguliacija gali atsirasti dėl genetinio polinkio, infekcinių veiksnių, imunologinių sutrikimų ar kitų priežasčių (nėra tiksliai aišku).

 

Simptomai

Pagrindiniai achalazijos simptomai:

Sutrikęs rijimas,
Maisto (nesuvirškinto) atpylimas,
Krūtinės skausmas,
Svorio kritimas.

 

Diagnostika

Liga įtariama išsiaiškinus ligos simptomus. Taip pat atliekami įvairūs instrumentiniai tyrimai: rentgeninis tyrimas naudojant kontrastinę medžiagą (jo metu nuryjama tam tikra medžiaga ir daromos rentgeno nuotraukos, kuriose matomas stemplės apatinės dalies susiaurėjimas bei medžiagos susilaikymas stemplėje – jei liga pažengusi); endoskopinis tyrimas (jo metu apžiūrima stemplė iš vidaus); stemplės manometrija – vienas tiksliausių diagnostikos metodų, kurio metu nustatomas stemplės raumenų susitraukimų dažnis, jų jėga bei apatinio stemplės rauko atsipalaidavimo epizodai.

 

Gydymas

Achalazijos metu gali būti paskirtas gydymas vaistais, tačiau jis yra nelabai efektyvus. Skiriami nitratai, kalcio antagonistai, anticholinerginiai ir kiti vaistai. Dažniau gydymui taikomas endoskopinis gydymas, kurio metu atliekamas stemplės bužavimas, dilatacija (plėtimas) balionėliu ar botulino injekcijų suleidimas. Kartais gali būti skiriamas chirurginis gydymas, kurio metu pašalinama dalis apatinio rauko raumens. Taip pagerinamas maisto patekimas į skrandį ir išvengiama rėmens.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
achalazija
maistas
simptomai
stemplė

Rašyti komentarą