Želatina

Terminas

Tai – skaidri bespalvė arba gelsvoka, smulki, beveik beskonė medžiaga, gaunama iš gyvūnų jungiamojo audinio kolageno. Tirpi želatina yra polipeptidų mišinys, gaminamas iš kolageno. Želatina yra maisto komponentas. Kolagenas hidrolizės metu suskyla ir sudaro polipeptidų, kurie gerai tirpsta vandenyje, mišinį. Želatinos polipeptidai sudaryti beveik išimtinai iš neesminių aminorūgščių, t. y. iš tokių, kurias gamina žmogaus organizmas. Todėl ši maisto medžiaga jokiu būdu negali pakeisti visaverčių baltymų ar kitų produktų, kuriuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių. Iš želatinos gaminamos kapsulės vaistams ir kitiems preparatams, nes želatinos kapsules yra lengva nuryti. Kosmetikos reikmėms gali būti naudojama ir drebučių nesudaranti želatinos atmaina, vadinama hidrolizuotu kolagenu, hidrolizatu. Maisto pramonė ją vertina kaip emulsiklį ir standiklį. Želatinos pagrindas dažnai įeina į želė, saldainius, ledus, jogurto ir varškės desertus, mažiau riebalų turinčius produktus. Taip pat želatina naudojama skaidrinti sultis, actą.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
želatina