Riboflavinas, vitaminas B2

Terminas

Heterociklinis flavinas – dimetilizoaloksazinas, prie 10 azoto atomo prisijungęs penkiahidroksilį alkoholį ribitolį (adonitolį – C5H12O5).

Ligos.lt

Riboflavinas stabilus rūgščioje terpėje, greitai suyra neutraliuose ir šarminiuose tirpaluose bei veikiamas saulės ultravioletinių spindulių. Dėl intensyvios geltonos spalvos ir mažo toksiškumo riboflavinas dažnai vartojamas kaip maisto produktų dažas (E-101). Vitamino B2 daug gyvūniniuose ir augaliniuose produktuose: mėsoje, kepenyse, inkstuose, žuvyje, piene, varškėje, kiaušinio trynyje, mielėse, žaliose lapinėse daržovėse. Rekomenduojama vitamino B2 paros dozė – 1,5–2 mg. Augančiam organizmui vitamino B2 reikia daugiau. Vitamino B2 kofermentinės formos yra flavino mononukleotidas (FMN) ir flavino adenino dinukleotidas (FAD). Jie įeina į kai kurių I klasės fermentų oksidoreduktazių – flavininių fermentų sudėtį, pvz., aldehidų dehidrogenazės, mitochondrijų glicerolio 3-fosfato dehidrogenazės, sukcinato dehidrogenazės, acil-KoA dehidrogenazės (riebalų rūgščių b oksidacijos fermentas), dihidrolipoildehidrogenazės (piruvato ir a-ketoglutarato oksidacinio dekarboksilinimo fermentas), mitochondrijų NADH dehidrogenazės (mitochondrijų kvėpavimo grandinės fermentas). Vitamino B2 trūkumo klinikiniai simptomai pirmiausia pasireiškia regeneruojančiuose audiniuose: odoje, akių ir burnos gleivinės epiteliniame audinyje. Prasideda uždegimai: odos (dermatitai), liežuvio (glositas), burnos gleivinės (stomatitai), nes sutrinka biologinės oksidacijos procesai ir ATP sintezė. Dėl biologinės oksidacijos procesų susilpnėjimo galimi pokyčiai ir nerviniame audinyje: nugaros smegenų nervinių ląstelių atrofija, pažeidžiamas mielininis apvalkalas. Vitamino trūkumas gali pažeisti akių rageną ir lęšiuką: akių junginės uždegimas (konjunktyvitas), ragenos (keratitas) ir lęšiuko drumstėjimas (neskaidrumas), kuris atsiranda dėl glutationo apykaitos sutrikimo.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
dehidrogenazės
fermentas
riboflavinas