Meniu

Vitaminas B3

Vitamino PP aktyvumu pasižymi 2 junginiai: nikotino rūgštis (niacinas) ir nikotinamidas. Abiejų junginių randama maisto produktuose. Jie lengvai virsta vienas kitu. Be to, nikotino rūgštis, skirtingai negu kiti B grupės vitaminai, organizme gali būti sintetinama iš aminorūgšties triptofano.

Vitaminas PP yra termostabiliausias iš visų B grupės vitaminų. Jis silpnai tirpsta vandenyje, tačiau gerai šarminiuose tirpaluose. Nikotino rūgštis pasižymi kraujagysles plečiančiomis savybėmis. Nikotinamidas šių savybių neturi. Žinoma daug į nikotino rūgštį panašių junginių, kuriems būdingas antivitamininis veikimas, pvz., izonikotino rūgšties hidrazidas (vaistas tuberkuliozei gydyti) ir kt. Iš nikotino rūgšties ir nikotinamido ląstelėse sintetinami nikotinamidadenindinukleotidas (NAD+) ir nikotinamidadenindinukleotido fosfatas (NADP+). Laisvos nikotino rūgšties ir nikotinamido ląstelėje yra mažai. Trūkstant vitamino PP, sutrinka oksidacijos procesai ląstelėse ir jų aprūpinimas energija bei normalus greitai atsinaujinančių audinių (pvz., odos, gleivinių ir kt.) ląstelių dalijimasis. Vitamino PP avitaminozė pasireiškia liga – pelagra (lot. pelle agra – pleiskanojanti oda), vadinama 3 D liga.

Vitamino PP hipovitaminozę gali sukelti nesuderinta mityba. Vitaminas PP paplitęs gyvūniniuose produktuose (mėsoje, kepenyse, žuvyje), daugelyje augalinių produktų (bulvėse, morkose, grikių kruopose, duonoje). Mažai randama piene ir kiaušiniuose. Vitaminą PP gali sintetinti žmogaus organizmo ląstelės iš triptofano, bet šis procesas neveiksmingas. Vitaminas PP gaunamas su maistu ir sintetinamas organizme, todėl šio vitamino paros dozė išreiškiama niacino ekvivalentais (NE). Paros dozė ~20 NE arba 20 mg niacino (1 NE = 1 mg laisvo niacino).

Rašyti komentarą

Captcha