Meniu

Virškinimo sistema

Visuma organų, dalyvaujančių imant maistą, ryjant, smulkinant, virškinant, įsiurbiant ir šalinant virškinimo atliekas. Virškinimo sistemą sudaro 8–10 m kanalas. Sistema prasideda burnos ertme, toliau eina ryklė, stemplė, skrandis, plonosios ir storosios žarnos. Per visą gyvenimą mūsų virškinimo sistema vidutiniškai perdirba apie 30 tonų maisto produktų ir apie 50 tūkstančių litrų skysčių. Virškinimo sistema atlieka šias funkcijas:

– maisto paėmimą ir mechaninį smulkinimą – burnoje vyksta kramtymas ir maisto nurijimas;

– sekrecinę – virškinimo liaukos išskiria virškinimo sultis, turinčias daug fermentų, mineralinių medžiagų ir vandens;

– motorinę – susitraukiant virškinamojo kanalo lygiesiems raumenims, maisto turinys smulkinamas, sumaišomas su virškinimo sultimis ir pernešamas virškinamuoju kanalu;

– maisto medžiagų skaidymą – tai atlieka virškinimo fermentai;

– rezorbcinę – galutiniai maisto medžiagų hidrolizės produktai, vanduo, mineralinės medžiagos, vitaminai rezorbuojami ir pernešami į limfą bei kraują;

– ekskrecinę – pašalinami susidarę metabolitai, sunkiųjų metalų druskos, vaistai ir kt. medžiagos;

– endokrininę– virškinimo sistema išskiria hormonus, skatinančius arba slopinančius jos veiklą;

– apsauginę – išskiria medžiagas, veikiančias baktericidiškai, bakteriostatiškai, detoksina organizme susidariusias kenksmingas medžiagas (kepenys), įtraukia humoralinį imuninį atsaką;

– analizinę – maistui dirginant mechano-, chemo-, termoreceptorius, refleksiškai reguliuojamas virškinimas.

Suvartoti per dieną atitinkamą kiekį maisto medžiagų verčia noras valgyti – apetitas. Alkis pasireiškia stipriu noru valgyti, kuris atsiranda dėl gliukozės, aminorūgščių ir kt. maisto medžiagų kiekio kraujyje pokyčių ir maisto tūrio skrandyje. Nerviniai impulsai iš chemo- ir mechanoreceptorių pasiekia pagumburio šoninėje dalyje esantį alkio centrą.

Rašyti komentarą

Captcha