Meniu

Tripsinas

Hidrolazių klasės fermentas, katalizuojantis hidrolizinį baltymų, peptidų, amidų ir esterių skaidymą pagal peptidinę jungtį. Optimaliai veikia silpnai šarminėje aplinkoje. Į dvylikapirštę žarną iš kasos patenka kaip tripsinogenas. Jį aktyvina plonosios žarnos viršutinėje dalyje sintetinamas fermentas enterokinazė, kuri nuo tripsinogeno N-galo atskelia rūgštųjį heksapeptidą. Enterokinazė yra specifinis tripsinogeno aktyvikis. Ji skelia peptidinį ryšį, kurį sudaro lizino karboksigrupė ir izoleucino aminogrupė. Taigi tripsinas hidrolizuoja peptidinius ryšius, kuriuos sudarant dalyvauja šarminių aminorūgščių (lizino ir arginino) karboksigrupės. Enterokinazės išsiskyrimą skatina tripsinas, chimotripsinas, tulžies rūgštys, cholecistokininas. Atskėlus heksapeptidą, suformuojamas tripsino aktyvusis centras, kuriame yra aminorūgšties serino. Enterokinazės aktyvumui reikia Ca jonų. Kasoje sintetinamas tripsino slopiklis (antitripsinas) saugo ją nuo pačios savęs suvirškinimo. Pats tripsinas yra ir kitų proteazių aktyvikis.

Rašyti komentarą

Captcha