Meniu

Spiritas

Tai yra bespalvis, lakus, savito kvapo ir deginančio skonio skystis, sudarytas daugiausiai iš etilo alkoholio. Todėl dar vadinamas tiesiog etilo alkoholiu (etanoliu). Gaunamas, perdirbant krakmolingą žaliavą. Vartojamas maisto, chemijos, farmacijos, kosmetikos pramonei, technikos reikmėms.

Pramonė gamina maistinį ir techninį etanolį. Maistinis vartojamas alkoholinių gėrimų gamybai, medicinos, veterinarijos reikmėms, parfumerijos pramonėje. Techninis etanolis yra sintetinio kaučiuko, dirbtinio šilko, plastmasių, fotoreikmenų, organinio stiklo, lakų ir dažų gamybos žaliava. Techninis etanolis gaminamas iš medienos, sulfitinis – iš celiuliozės pramonės atliekų, sintetinis – iš etileno turinčių dujų.

Etilo ir kiti alkoholiai gaminami rūgimo (fermentacijos) būdu. Rauginimui vartojamos greit besidauginančios, atsparios didelėms cukraus ir alkoholio koncentracijoms mielės. Etanolio gamybai tinka žaliava, kurioje daug krakmolo arba cukraus. Tai bulvės, cukriniai runkeliai, rugiai, kviečiai, miežiai, avižos. Duoniniai javai šiam tikslui naudojami tik sugedę. Tačiau salyklui imami sveiki, daigūs rugiai arba miežiai. Salyklo reikia krakmolingą medžiagą sucukrinti.

Be salyklo, krakmolingą žaliavą galima sucukrinti fermentais, gautais iš pelėsinių grybų ir tam tikrų bakterijų.

Žymos: etanolis

Rašyti komentarą

Captcha