Meniu

Spermacetas

Triacilglicerolių ir vaškų mišinys, kuriame yra nesočiųjų riebalų rūgščių (cetilpalmitato, lauro, miristo ir stearino) esterių, gaunamas iš kašaloto kaukolės ertmių spermacetinių lipidų kaip skystos konsistencijos vaškas:

                                CH3-(CH2)14-CO-O-CH2-(CH2)15–CH3.

Blogai oksiduojasi. Išvalytas spermacetas – balta ar balkšvos spalvos kristalinė masė, turinti specifinį kvapą. Šie riebalai yra skysti, esant 37 °C temperatūrai, o pradeda kietėti – kristalintis, kai temperatūra nukrinta iki 31 °C.

Spermacetas naudojamas kaip indiferentinis pagrindas gaminant įvairius tepalus. Pasižymi emulsinėmis savybėmis, naudojamas vėsinamiesiems, maitinamiesiems ir minkštinamiesiems tepalams bei kosmetikos priemonėms gaminti. Greitai įsigeria į odą, nepalieka blizgesio. Odos paviršiuje sudaro lengvą plėvelę. Tai yra pagrindinė sudedamoji lūpų dažų, kosmetinių kremų ir tepalų dalis.

Žymos: spermacetas

Rašyti komentarą

Captcha