Meniu

Skonio tyrimas

Receptorinėse skonio ląstelėse gali būti keturi perdavimo (transdukcijos) mechanizmai arba tik kai kurie iš jų. Receptorinės ląstelės nėra jautrios tik vienai skonio kokybei, nors į vieną iš jų reaguoja stipriausiai.

Viena aferentinė skaidula priima signalą iš kelių receptorinių ląstelių, ir ne tik iš to paties, bet ir iš kitų liežuvio spenelių (vyksta konvergencija). Todėl visos skaidulos turi savo reakcijos spektrą arba skonio profilį, kuris jungia visas keturias skonio kokybes.

Mes galime skirti daugelio maisto produktų skonį, nes kiekvienas iš jo sukelia kitokį receptorių sujaudinimą.

Skonio informacija apdorojama aukštesniuose centruose. Atskirti skonio įvairovę padeda didelės neuronų grupės (populiacijos) atsako struktūros. Taigi, vyksta populiacinis skonio informacijos kodavimas, sukeliantis apibendrintą (integruotą) skonio jutimą.

Rašyti komentarą

Captcha