Skaidulinės maisto medžiagos

Terminas

Tai yra ligninas ir visi polisacharidai (celiuliozė, hemiceliuliozė, pektinas ir kt.), kurių turi būti maisto racione. Skaidulinių medžiagų neskaido žmogaus virškinimojo kanalo fermentai, bet jas skaido storųjų žarnų bakterijų fermentai. Jos lėtina angliavandenių virškinimą ir sekreciją, sulaiko vandenį ir lengvina maisto judėjimą virškinamuoju kanalu, skatina žarnų peristaltiką, saugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina riziką susirgti onkologinėmis ir kitomis ligomis.

Dispersiški vandenyje polisacharidai (pektinas ir dervingosios medžiagos) priskiriami prie tirpių skaidulų grupės, mažai dispersiški vandenyje (ligninas, celiuliozė, hemiceliuliozė) – prie netirpių skaidulų grupės.

Skaidulinių medžiagų skaidymo metu dėl bakterijų poveikio žarnyne atsiranda trumpųjų grandinių riebalų rūgščių, o iš jų susidaro butiratas. Butirato lygis priklauso tik nuo netirpių skaidulinių medžiagų. Geras skaidulinių medžiagų šaltinis yra kviečių ir avižų sėlenos. Kviečių sėlenos storosiose žarnose skaidomos labai lėtai, todėl susidaro daugiau butirato, taip pat padidėja išmatų tūris. Tai padeda apsaugoti žarnų epitelį nuo sąlyčio su kancerogeninėmis medžiagomis, tulžies rūgštimis, amoniaku. Butiratas taip pat mažina storosiose žarnose vėžio atsiradimo galimybes. Avižų sėlenose daug β-gliukano, kuris mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
butiratas
fermentai
hemiceliuliozė
ligninas
pektinas