Meniu

Serinas

Viena iš dvidešimties dažniausių aminorūgščių žemėje:

Serinas

Serinas – aminorūgštis, priklauso neesminėms, nes ji organizme susidaro iš aminorūgščių glicino ir treonino. Šiai sintezei reikia vitamino B3 (niacino), B6 (piridoksino) ir folio rūgšties. Serinas yra svarbus nervų sistemos veiklai, raumenims, fermentų aktyvumui. Jis dalyvauja riebalų rūgščių apykaitoje, palaiko imuninės sistemos veiklą, skatina imunoglobulinų ir antikūnų gamybą, raumeninio audinio sintezę. Serinas svarbus fermentų veiklai, jis sudaro serino proteazes, dalyvauja purinų ir pirimidinų apykaitoje, kreatino sintezėje, įeina į ląstelių membranų sudėtį. Iš serino formuojasi sfingolipidai – ląstelių membranų komponentai. Fosforilinimo reakcijų metu iš serino susidaro fosfoserinas, dalyvaujantis nervų sistemos veikloje, perduodant nervinius impulsus, formuojantis atminčiai. Serinas dalyvauja cistino sintezėje iš homocisteino. Šios aminorūgšties yra sojoje, mėsoje, pieno produktuose. Serino organizmas pasigamina iš kitų aminorūgščių, todėl jo trūkumo būna retai. Labai retai pasitaiko vaikų metabolinis sutrikimas – L-serino trūkumas, kuriam būdinga įgimta mikrocefalija, labai atsiliekantis psichomotorinis vystymasis, epilepsijos priepuoliai, encefalopatija, spazminis paralyžius.

Žymos: serinas

Rašyti komentarą

Captcha