Meniu

Salmoneliozė

Ūminė infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelių (Salmonella) genties bakterijos. Salmoneliozės inkubacinis laikotarpis – nuo pusės iki vienos paros. Po to staiga atsiranda salmoneliozės požymių: kyla temperatūra, jaučiamas bendras silpnumas ir galvos skausmas, pradeda skaudėti pilvą, ypač duobutėje ir dešiniajame šone. Ligonis ima vemti ir gausiai viduriuoti (vandeningomis išmatomis). Kartais ryškesnis pykinimas ir vėmimas (skrandžio ir žarnyno, skrandžio salmoneliozės forma), kitais atvejais svarbiausias simptomas yra viduriavimas „ryžių nuoviro“ pavidalo išmatomis (žarnyno ligos forma). Dėl dažno viduriavimo ar vėmimo galima netekti daug skysčių, kartu su jais – druskų ir mineralinių medžiagų. Jei skysčių netenkama daugiau nei suvartojama, kyla dehidratacija. Jos požymiai: troškulys, sausa oda, liežuvis, džiūstanti burna, negausus ir tamsus šlapimas, bendras silpnumas. Dehidratacija yra labai pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms ir kūdikiams. Dar viena infekcijos forma, kurios požymiai: stiprūs pilvo skausmai, spazmai, diegliai, skausmingas tuštinimasis skystomis išmatomis su krauju (enterokolitinė, gastroenterokolitinė forma). Infekcijai išplitus, prasideda reta, sepsinė salmoneliozės forma. Jos eiga žaibiška, pakyla aukšta temperatūra, ima krėsti šaltis, išberia odą, ji pagelsta, jaučiamas sąnarių skausmas, sutrinka kvėpavimas. Retai, tačiau galimas ir lėtinis, besimptomis salmonelių nešiojimas.

Salmoneliozės diagnozė grindžiama ligos istorija. Atliekami kraujo tyrimai, diagnozė patvirtinama, atlikus išmatų ar išvemtos masės (kartais – kraujo) pasėlį ir jame išauginus salmoneles. Paprastai salmoneliozė savaime praeina per 4–7 dienas.

Salmoneliozė yra zooantroponozė. Infekcijos šaltinis – naminiai gyvuliai (kiaulės, karvės, katės, šunys, paukščiai – daugiausiai S. enteritidis), laukiniai žvėrys, graužikai (pelės, žiurkės – S. typhimurium), žuvys, vandens paukščiai (antys, žąsys). Salmonelių randama jų žarnyne. Užkrėstas žmogus pavojingiausias vaikams (ypač jaunesniems). Ypač pavojingi tie, kurie išskiria mikrobus (bakterijų nešiotojai): mėsos pramonės, maitinimo įstaigų darbuotojai. Galima užsikrėsti nuo personalo ar vaikų (per nešvarias rankas). Naujagimio infekcijos šaltinis gali būti motina.

Rašyti komentarą

Captcha