Meniu

Salmonelės

Priklauso Enterobacteriaceae šeimai. Tai yra judančios G (–) (gramneigiamosios) lazdelės. Sporų, kapsulių nesudaro, nefermentuoja sacharozės ir laktozės, yra aerobai arba fakultatyviniai anaerobai. Labiausiai paplitę S. typhimurium, S. derby, S. infantis, S. enteritidis. Salmonelės atsparios išorinei aplinkai (vandenyje išlieka gyvybingos 2 mėn., dirvožemyje – 4–5 mėn., kambario dulkėse – 3 mėn., sausose išmatose – 2–4 metus). Mėsos produktuose gali daugintis (yra mikrobai ir jų toksinai) net esant mažesnei nei kambario temperatūrai. Jautrios dezinfekcinėms medžiagoms. Mėsą virinti reikia ne mažiau kaip 2 val. (mikrobai žūva esant 60 °C, o toksinai atsparesni).

Žymos: toksinai

Rašyti komentarą

Captcha