Profermentai

Terminas

Neaktyvūs fermentų pirmtakai, kurie tampa aktyvūs (fermentai) po tam tikrų fizikinių ir cheminių modifikacijų. Jų molekulė paprastai būna didesnė negu aktyvių fermentų, o aktyvusis centras nesusiformavęs. Kitaip tariant, profermentai yra baltymai, kurių brendimas nėra baigtas (neaktyvi fermento forma). Negrįžtamojo kovalentinio modifikavimo būdu aktyvinami tie fermentai, kurių kiekiai negali būti dideli, kad nepažeistų gretimų audinių ir ląstelių. Taip aktyvinami kai kurie virškinimo fermentai. Jų aktyvinimas yra gerai ištirtas. Pavyzdžiui, tripsinas yra išskiriamas kaip profermentas tripsinogenas. Fermentas enterokinazė nuo tripsino molekulės atskelia polipeptidinės grandinės dalį. Sutrumpėjusi molekulė yra aktyvus tripsinas. Tripsinogenas iš tripsino susidaryti negali, todėl toks fermento modifikavimas vadinamas negrįžtamuoju kovalentiniu modifikavimu. Yra žinomi ir kiti kovalentinio modifikavimo ir fermentų aktyvinimo būdai. Zimogenų (profermentų) pavertimas aktyviais fermentais yra susijęs su konformaciniais fermento molekulės pokyčiais ir aktyvaus fermentų centro formavimu arba jo atidengimu. Tokio aktyvinimo pavyzdžiai gali būti kai kurių hormonų aktyvinimas (proinsulinas-insulinas), jungiamojo audinio baltymo (tirpaus prokolageno) vertimas netirpiu kolagenu, kraujo krešėjimo sistema.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
fermentai
molekulės
tripsinogenas