Pirolochinolino chinonas

Terminas

Neseniai surasta nauja baltymų klasė – chinoproteinai arba PQQ fermentai, kurių kofermentas yra į vitaminus panašus veiksnys pirolochinolino chinonas (PQQ). Didžiausią ir geriausiai apibūdintą chinono baltymų grupę sudaro baltymai, turintys kofaktoriaus pirochinolino chinono.

Ligos.lt  pirolochinolino chinonas (PQQ)

PQQ yra chinono darinys, gana paplitęs mikroorganizmuose, gyvuliniuose audiniuose ir augaluose. Tarp bakterinių fermentų, turinčių PQQ kaip kofermento, minėtina metanoldehidrogenazė ir alkoholdehidrogenazė. Iš gyvulių audinių, augalų, grybų ir mielių išskirtas vario turintis fermentas metilaminooksidazė, čia kaip kofermentas taip pat yra PQQ. Yra duomenų, kad PQQ ir piridoksalfosfatas yra du kofermentai, randami daugelyje aminorūgščių dekarboksilazių (glutamatdekarboksilazė ir dioksifenilalanin(DOFA)dekarboksilazė). PQQ dehidrogenazės ir oksidazės savo veikimo mechanizmu yra panašios į homoproteinus, katalizuojančius dviejų protonų ir elektronų pernašą tiesiog ubichinonui. PQQ dekarboksilazės, atvirkščiai, veikimo mechanizmu panašios į piridoksalinius fermentus, nes abi sistemos turi karboksigrupę.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
chinonas
kofermentas