Negrįžtamasis slopinimas (inhibavimas)

Terminas

Tai yra negrįžtamas fermento aktyvumo slopinimas, prie jo prisijungus slopikliui kovalentiniais ryšiais. Bet koks cheminis junginys, kuris jungiasi su fermentu ir mažina reakcijos greitį, vadinamas slopikliu (inhibitoriumi). Fermentui prijungus slopiklį (inhibitorių), susidaro fermento-slopiklio (EI) kompleksas. Negrįžtamo slopinimo atveju susidaręs EI kompleksas yra patvarus, todėl fermentas lieka neaktyvus, net jei laisvo slopiklio kiekis yra be galo mažas: E+I→EI. Junginiai, negrįžtamai slopinantys fermentus, patvariais kovalentiniais ryšiais jungiasi prie fermento aktyviajame centre esančių aminorūgščių. Kai kurie šio tipo slopikliai vartojami kaip vaistai ir kaip reagentai tirti fermentinės reakcijos mechanizmą ir aktyviojo centro struktūrą.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė