Meniu

Negrįžtamasis fermentų modifikavimas

Fermentų modifikavimo būdas dar vadinamas proteoliziniu profermentų aktyvinimu. Profermentai – neaktyvūs fermentų pirmtakai, kurių molekulės paprastai didesnės negu aktyvių fermentų, o aktyvusis centras nesusiformavęs. Taigi, profermentai – baltymai, kurių brendimas nėra baigtas. Negrįžtamojo kovalentinio modifikavimo būdu aktyvinami tie fermentai, kurių kiekiai negali būti dideli, kad nepažeistų gretimų audinių ir ląstelių. Taip aktyvinami tam tikri virškinimo fermentai, kraujo krešėjimo procesuose dalyvaujantys fermentai ir kt. Gerai ištirtas virškinimo profermentų aktyvinimas. Baltymų virškinimo fermentas tripsinas yra išskiriamas kaip profermentas tripsinogenas, kurio molekulė ilgesnė negu tripsino. Kasos fermentas enterokinazė nuo tripsinogeno molekulės atskelia polipeptidinės grandinės dalį. Sutrumpėjusi molekulė yra aktyvus tripsinas. Tripsinogenas iš tripsino vėl susidaryti negali, todėl toks fermentų modifikavimo būdas vadinamas negrįžtamuoju kovalentiniu modifikavimu. Po modifikavimo pakinta fermento erdvinė struktūra, susiformuoja aktyvusis centras ir prasideda katalizė.

Rašyti komentarą

Captcha