Meniu

Membranų savybės

Jos yra plokščios struktūros, sudaro uždaras ertmes; jų storis yra 6–10 nm; svarbiausi jų komponentai yra lipidai, baltymai ir angliavandeniai. Baltymų ir lipidų santykis gali kisti 1:5–5:1. Yra ir angliavandenių, kurie sujungti su lipidais ir baltymais. Membranų lipidai yra amfifilinės molekulės, kurios vandenyje savaime susijungia ir sudaro uždaras struktūras, sudarytas iš dviejų lipidų molekulių sluoksnių. Susidariusio lipidinio dvisluoksnio struktūrą lemia hidrofobinė sąveika tarp riebalų rūgščių anglies atomų grandinių. Šis sluoksnis yra nelaidus hidrofilinėms medžiagoms. Jame yra baltymų, kurie atlieka pernašos, recepcines ir fermentines funkcijas. Membranų lipidai ir baltymai išsidėsto asimetriškai: vidinėje ir išorinėje membranos pusėse gali būti skirtingų baltymų ir riebalų. Membranos yra skystųjų kristalų struktūros, kuriose juda baltymų ir lipidų molekulės. Daugelis membranų yra įelektrintos, jų vidinė pusė turi neigiamą krūvį (apie 60 mV).

Žymos: molekulės

Rašyti komentarą

Captcha