Malato dehidrogenazė

Terminas

Ji yra oksidoreduktazių klasės fermentas (EC 1.1.1.37), katalizuojantis grįžtamąją obuolių rūgšties (malato) oksidacijos-redukcijos reakciją iki oksalo-acto rūgšties. Malato dehidrogenazė yra vienas iš svarbiausių trikarboksirūgščių ciklo fermentų. Jis katalizuoja dikarboksirūgščių – malato, oksaloacetato ir kitų, virsmus, todėl fermento įtaka medžiagų apykaitai yra labai svarbi.

Fermentas aktyviausias kepenyse, inkstuose, miokarde ir smegenyse. Sunkiųjų metalų jonai fermentą inaktyvina negrįžtamai. Molekulinė masė – 52 000–62 000. Optimalus pH yra 6,9. Išskirti 2 izofermentai, kurių vienas yra mitochondrijose, kitas – citoplazmoje. Tai – genetiškai nepriklausomi baltymai. Malato dehidrogenazės nustatymas kraujyje yra jautrus testas, rodantis ląstelių irimą ir padedantis suvokti patologinį ląstelių procesą. Jo aktyvumas padidėja kraujyje miokardo infarkto, hemolizės metu, hepatitų, kepenų cirozės atvejais.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė