Meniu

Laktozė (pieno cukrus)

Tai – svarbiausias pieno disacharidas. Laktozė sintetinama tik pieno liaukų ląstelėse laktacijos metu. Jos molekulę sudaro galaktozė, sujungta su gliukoze b-1,4 glikozidiniu ryšiu. Laktozės molekulėje yra laisva hemiacetalinė hidroksigrupė, todėl jai būdingos redukcinės savybės, o jos tirpalams – mutarotacija. Vandeniniuose laktozės tirpaluose aptinkama a ir b izomerų, kurie skiriasi tirpumu: a-laktozė yra mažiau tirpi negu b-laktozė. Skiriasi šių izomerų ir skonis - b-laktozė yra saldesnė už a-laktozę. Laktozės izomerai gali virsti vienas kitu.

Karvės piene laktozės yra 3,5–5 proc., moters – iki 7 proc. Išdžiovintuose moters pieno milteliuose laktozės yra net 56 proc., o karvės pieno milteliuose – 36 proc. Kitų gyvūnų piene laktozės mažiau. Laktozė sudaro apie 30 proc. pieno kaloringumo. Iš jos žmogus gauna apie 8 proc. paros angliavandenių kiekio. Kitų angliavandenių piene yra nedaug. Laktozė mažai higroskopiška medžiaga, todėl vartojama miltelių ir tablečių gamybai. Ji yra 4–5 kartus mažiau saldi negu sacharozė. Tai yra svarbi maisto medžiaga kūdikiams. Motinos piene laktozė gali būti sujungta su sialo rūgštimi.

Žymos: laktozė

Rašyti komentarą

Captcha