Laktalbuminas

Terminas

Tai – tik pienui būdingas baltymas, kurį sintetina pieno liaukų ląstelės. Žinomi du laktalbumino tipai: α ir β. α-laktalbuminas yra kalcį jungiantis metaloproteinas. Jo yra karvės piene (~1 g/l), taip pat ir kitų rūšių žinduolių piene. Žmogaus piene jo yra apie 15 proc. visų baltymų. Laktalbuminas būtinas pieno cukraus – laktozės sintezei. α-laktalbuminas jungiasi su β-1,4-galaktoziltransferaze ir sudaro fermentą laktozės sintazę, kuri perneša galaktozę link gliukozės, susidarant laktozei. Primatuose α-laktalbumino raišką padidina prolaktinas, todėl padidėja laktozės sintezė. Be to, α-laktalbuminas stipriai jungiasi su kalcio ir cinko jonais ir gali turėti baktericidinį ir vėžį slopinantį poveikį.

Pagrindinis α-laktalbumino skirtumas nuo β-laktalbumino yra tai, kad pastarajame yra laisvų tiolo (-SH) grupių, kurios lemia kovalentinę laktalbumino agregaciją. Todėl denatūracijos metu ar rūgščioje aplinkoje α-laktalbuminas nesudaro gelių.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
laktalbuminas