Meniu

L-α-aminorūgštys

Tai – organinės karboksirūgštys, kurių vienas angliavandenilinės grandinės vandenilio atomas prie 2 C atomo (a padėtis) pakeistas aminogrupe. Jos yra L enantiomerai. Visos aminorūgštys, kurios įeina į baltymų sudėtį, yra L-a-aminorūgštys. Išimtis yra prolinas, kuris neturi laisvos aminogrupės, todėl, susidarant peptidiniam ryšiui, dalyvauja šoninio pirolidino ciklo iminogrupė. Fiziologinėmis sąlygomis (pH apie 7,4) aminorūgščių amino- ir karboksigrupės yra jonizuotos formos. Taigi, L-α-aminorūgštys yra dvipoliai jonai, vadinami cviterjonais (molekulės, kuriose neigiamų krūvių suma lygi teigiamų krūvių sumai, t. y. molekulės krūvis yra lygus 0). Bendroji L-a-aminorūgšties formulė tokia:



a-aminorūgštys viena nuo kitos skiriasi savo šoniniais radikalais (R), kurie lemia jų fizikines ir chemines savybes. Žmogaus organizmo baltymus sudaro 20 įprastų L-a-aminorūgščių, kurios po baltymo sintezės gali būti įvairiai modifikuojamos.

Rašyti komentarą

Captcha