Meniu

Kasa

Tai – endokrininė ir egzokrininė virškinimo sistemos liauka. Jos egzokrininės dalies pankreocitai savo sekrecinėse pūslelėse kaupia lipnų, skaidrų sekretą – kasos sultis. Per parą kasa į dvylikapirštę žarną išskiria 0,5–1 l sulčių, kurių pH yra 7,3–8,7. Kasos sultyse yra NaHCO3, kuris neutralizuoja chimusą, todėl plonųjų žarnų sulčių pH tampa silpnai šarminis. Didesnis pH saugo žarnų gleivinę nuo suvirškinimo pepsinu (skrandyje veikiančiu fermentu) ir sudaro optimalią terpę žarnų ir kasos fermentų aktyvumui. Kasos sultyse vanduo sudaro iki 99 proc., o sausos medžiagos – apie 1 proc. Pagrindinės neorganinės kasos sulčių medžiagos: HCO3, Cl, Na+, K+, Ca2+ ir kt. Organinės medžiagos – virškinimo fermentai: proteazės (tripsinas, chimotripsinas, karboksipeptidazės, elastazė ir kolagenazė), lipazės, polisacharidus skaidantys fermentai ir nukleazės. Šie fermentai į dvylikapirštę žarną išskiriami kaip profermentai. Čia jie virsta aktyviais fermentais – aktyvinami dalinės proteolizės būdu.

Kasos endokrininę dalį sudaro 1–2 milijonai Langerhanso salelių (1–2 proc. kasos masės). Saleles sudaro kelių tipų ląstelės: b (arba B; iki 70 proc.), α (arba A; apie 20 proc.), δ (arba D; 5–10 proc.) ir F ląstelės (apie 2 proc.), kurios sintetina ir į kraują išskiria specifinius hormonus: insuliną, gliukagoną, somatostatiną ir kasos polipeptidą (žr. Hormonai).

Rašyti komentarą

Captcha